Wpis z mikrobloga

Nawiązujac do tego: http://diabetyk.tv/ostatnio-dodane/cukrzyca_smierc/

Sam raczej nie mam cukrzycy, albo jeszcze nic o tym nie wiem ( ͡° ͜ʖ ͡°), ale staram się interesować tym jak i innymi popularnymi chorobami. "W razie czego"

Wielu cukrzyków mówi, że w nocy wstają sobie mierzyć cukier. Po co? Skąd bierze się hipoglikemia w nocy, gdy wieczorem podali sobie odpowiednią dawkę insuliny? W dodatku gdy ktoś sie o to obawia nie lepiej podać jej sobie mniej by mieć troche wyższy cukier? Czy może to nie chodzi o insulinę?

#cukrzyca #zdrowie #medycyna
  • 14
@Petty94: hipo bierze się głównie z nadmiaru insuliny, który z kolei może wziąć się z powodu zbyt dużej dawki do posiłku czy za wysokiej bazy, ale też wcześniejszego wysiłku (u niektórych ma on wpływ na wrażliwość nawet grubo ponad 24h).
Sam wielokrotnie kładłem się spać z cukrem ok. 100, a w nocy budził mnie alarm na 60, choć wydawało mi się, że wszystko było w porządku z dawką.
Z boku to
@Petty94: Ja w nocy nie mierzę. Z reguły kładę się z cukrem 120-150 i wstaję z cukrem 110-120, ALE czasami zdarza się, że przed spaniem mam wyższy cukier i podaję insulinę. Więc nastawiam budzik, żeby sprawdzić czy za bardzo nie spadł. Szczególnie, że w moim przypadku insulina działa dość mocno, bo 1j zbija mi około 100mg cukru. Więc przy cukrze 190 -> spadłby mi do 90 + przez noc też trochę
@Petty94: Poza tym co już koledzy napisali, zapotrzebowanie na insulinę w ciągu doby się ciągle zmienia i tak się składa, że o tej 3 w nocy, zapotrzebowanie zazwyczaj jest mniejsze i stąd nocne spadki. Pompa insulinowa ma możliwość ustawienia dawki dla każdej godziny. Z podawaniem insuliny bazowej z pena nie ma takiej możliwości.
@Petty94: Odpowiem na swoim przykładzie. W ciągu dnia przed głównymi posiłkami (śniadanie, obiad i kolacja) biorę insulinę szybko działającą Humalog (czas działania to 5 godzin), a o 22 robię ostatni pomiar oraz wstrzykuję sobie insulinę długo działającą Toujeo (czas działania do 24 godzin). Zalecane jest, aby poziom glukozy we krwi przed snem o 22 nie był niższy niż 110 mg/dl, w przeciwnym wypadku trzeba coś zjeść na noc, np. kanapkę. Zaleca
@matti05: lol. dobrze, że są inne diety, które (specjalnie tak to formułuję) być może mogą pomóc albo działać profilaktycznie, np. odmiana paleo właśnie dla osób z chorobami autoimmuno czyli dieta AIP. a ostatnio było nawet głośno o przypadku, kiedy do rozwoju CT1 u dziecka nie dopuściła dieta carnivore. ale pomijając jakieś pojedyncze przypadki i hipotezy, dobra dieta jeszcze nikomu nie zaszkodziła, to raz i tak ogólnie. a dwa - poza wstrzykiwaniem
Sam raczej nie mam cukrzycy, albo jeszcze nic o tym nie wiem

@Petty94: Prawdopodobnie, podobnie jak ~75% i więcej społeczeństwa na standardowej zachodniej diecie, masz przynajmniej stan przedcukrzycowy. Polecam zrobić sobie badanie - tylko, żeby ci doktorki nie zrobiły wyłącznie badania poziomu cukru, bo to o niczym nie świadczy. Trzeba badać i cukier i insulinę razem. Najlepiej odpowiedź tych parametrów w 6 godzinach, ale nawet standardowe 3 są OK.
@matti05: @anonymous_derp: wspomniałam o tym w mojej odpowiedzi, że był przypadek, kiedy ta wersja carnivore miała zatrzymać postęp CT1. tu jest wywiad z lekarzem od tego przypadku: https://www.youtube.com/watch?v=fKzWxDkTPCg&list=PLLk7yBa9yLEbQjIc4a6WJMSUXIXnhQKUb
ta dieta jest kontrowersyjna i mnie osobiscie nie podeszla. to jeden znany przypadek CT1 i tez nie wiadomo, jak bedzie dalej. mozliwe, ze ta dieta ma potencjal terapeutyczny w takich chorobach - czas i badania zweryfikuja.
co innego CT2, tutaj dieta ma
@anonymous_derp: @matti05: taka ciekawostka jeszcze mi się przypomniała: jeden z prekursorów paleo, Arthur De Vany (polecam wygooglować albo zobaczyć na yt), wypracował sobie właśnie taką dietę i program treningowy ze względu na historię chorób autoimmuno w rodzinie, a konkretnie dlatego, że jego syn zachorował na CT1 i musiał zagłębić się w temat metabolizmu, cukrzycy i diety. także nie jest to jakoś zupełnie bez związku czy sensu.