Wpis z mikrobloga

@fervi: Nie rozumiem. Na pierwszej karcie ustawiasz monitory. Na drugiej możesz sobie zapisać dowolnie te konfiguracje i podmieniać je w locie jak ci się żywnie podoba. Stąd nawet nazwa "zaawansowane". No i to jest dopiero koncept, nie wiedzą czy nie będą tego zmieniać.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Oooo, myślałem, że po prostu ustawiasz jak mają działać ekrany. To akurat ciekawe. Szkoda, że prawdopodobnie ta wersja nie będzie miała Waylanda (well, fucked).

Ale Vulkana odpaliłem ( ͡° ͜ʖ ͡°) trzeba było wymusić sterownik AMDGPU a nie Radeon
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Może się nie da :/ Natomiast co fajne w Vulkanie jest to, że możesz bez przełączania CHYBA odpalać aplikację na innej karcie. W sensie ustawiasz, że ma renderować na tej i tyle
  • Odpowiedz
Może się nie da

@fervi: Z tego co czytałem to się da tylko informacje o tym xrandarze są tak ukryte w internecie, że ciężko cokolwiek znaleźć. Sama ta nazwa PRIME już jest trochę głupia bo praktycznie zawsze cię odsyła do nvidia prime albo nvidia optimus ( ͡° ʖ̯ ͡°)

W sensie ustawiasz, że ma
  • Odpowiedz
@fervi: Bo u mnie vk9 wysypuje się praktycznie na wszystkim i nie udało mi się znaleźć ani jednej gry z którą by działał ( ͡° ʖ̯ ͡°)

I tak, ustawiasz kartę (przynajmniej w Dolphin) i na niej działa rendering.

Ale dla okienek z wine i tak będziesz musiał przestawiać ręcznie.
  • Odpowiedz
.screenlayouts

@lis6502: No ok, ale z takimi wnioskami możemy dojść w końcu do momentu gdzie uznasz, że po za samym westonem nie potrzebujesz nic więcej co korzysta z grafiki xD Spoko, że rozwijają środowisko bo zakładając, że zainstaluję kiedyś jakiemuś nieogarowi xfce (a już to robiłem) to nie będzie jaj z jego obsługą i przymusowym odnoszeniem się do shella.

Btw masz do tego jakieś źródło? Sprawdzę czy da się ustawić.
  • Odpowiedz
U siebie mam porobione tak, że ustawiam sobie layout, zapisuję jako na przykład "default". Zmieniam layout obracając monitory w portrait i zapisuję jako "default-portrait".

@lis6502: Jak ustawiać layout ~/.screenlayout ale już sobie znajdę po arandr

Ten gada z monitorami pytając chyba o numery seryjne. Przy podpięcu komputera pod ten sam układ przywracany jest ostatnio zapisany layout.

Tak jest kde i tak prawdopodobnie będzie teraz z xfce przy czym w xfce
  • Odpowiedz