Wpis z mikrobloga

Siemka, miałem dzisiaj warzyć Pilsa Bohemskiego ale brakuje mi weny i chęci xD W takim razie warzenie przesuwam na kolejny tydzień a swoją recepturę oddaje w krytykę wykopowych specjalistów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Używam wody w stosunku 50% kranówka / 50% demineralizowana.

Zasyp na 20L gotowego piwa 13 Brix 40 IBU
----------------------------------
100% (5.1kg) Pilzneński Weyermann Premium

Zacieranie
---------------------------------
60 min w 68*C
10 min w 76*C

---------------------------------
Wysładzanie wodą 76*C do uzyskania 28L brzeczki

---------------------------------
Gotowanie 90 min.

Chmielenie
---------------------------------
60 min - 18g Iunga 9,5% (21,4 IBU)
30 min - 15g Saaz 4% (5,3 IBU)
25 min - 15g Tradition 5,2% (6,2 IBU)
10 min - 15g Saaz 4$ (2 IBU)
5 min - 15g Tradition 5,2% (2 IBU)
0 min - 20g Saaz + 20g Tradition

Stosunek ekstrakt/IBU - 3,1

Drożdże uwodnione w wodzie o temp. 25*C, po 15 minutach będę dolewać pierwszą porcję brzeczki schłodzonej do 8*C w ilości 20ml w celu schłodzenia przed zadaniem do brzeczki. Kolejne 2 dolewki w odstępach co 15 min.

Fermentacja
---------------------------------

Start w temp. brzeczki 8*C, w ciągu tygodnia podniesienie temp do 10*C. Czas trwania burzliwej zakładam 2-3 tygodni.
Przerwa diacetylowa 24h w temp. 13/14*C po zakończeniu fermentacji.
Następnie zlanie na cichą i lagerowanie przez 4 tyg. w temp. 0-2*C.
Do butelkowania oprócz cukru mam zamiar dodać odrobinę świeżych drożdży/gęstwy.

Leżakowanie w piwnicy co najmniej miesiąc przed pierwszą próbą ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Co sądzicie o tym planie? Jest git czy warto coś zmienić?

Szkoda, że nie mam drugiej lodówki aby wykorzystać gęstwę na portera bałtyckiego :/

#piwowarstwo
  • 12
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bonifacy_pankracy: pierwszy pils, nawet spoko, ale miał wady. Dałem jedną paczkę na 28L i drożdże nalrodukowaly trochę owoców :/ nie dodałem też gestwy przy butelkowaniu i trochę długo się nagazowywal. Teraz dodałbym ze dwie lyzki.