Aktywne Wpisy
MurLand +108
Jak sobie przypomnę, umowy śmieciowe za czasów PO za 1200zl przy 14% bezrobociu to mnie skręca.
Teraz ludzie nie pamiętają tych pięknych czasów i będą głosować na nową odsłonę czyli KO.
#bekazlewactwa #konfederacja #pis #wybory #neuropa
Teraz ludzie nie pamiętają tych pięknych czasów i będą głosować na nową odsłonę czyli KO.
#bekazlewactwa #konfederacja #pis #wybory #neuropa
![MurLand - Jak sobie przypomnę, umowy śmieciowe za czasów PO za 1200zl przy 14% bezrob...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/3bf588b573f8ffdc632c8d9ea48f8229b3e881fa0acec9d2842eb262b3f7be53,w150.jpg)
![urzedniczatv](https://wykop.pl/cdn/c3397992/urzedniczatv_eAOaUKuvO5,q60.jpg)
urzedniczatv +52
#famemma LINK PV CI KTÓRZY DOSTALI NIECH ZROBIA MI TU RENOMĘ DAJĄC PLUSA I KOM.
Używam wody w stosunku 50% kranówka / 50% demineralizowana.
Zasyp na 20L gotowego piwa 13 Brix 40 IBU
----------------------------------
100% (5.1kg) Pilzneński Weyermann Premium
Zacieranie
---------------------------------
60 min w 68*C
10 min w 76*C
---------------------------------
Wysładzanie wodą 76*C do uzyskania 28L brzeczki
---------------------------------
Gotowanie 90 min.
Chmielenie
---------------------------------
60 min - 18g Iunga 9,5% (21,4 IBU)
30 min - 15g Saaz 4% (5,3 IBU)
25 min - 15g Tradition 5,2% (6,2 IBU)
10 min - 15g Saaz 4$ (2 IBU)
5 min - 15g Tradition 5,2% (2 IBU)
0 min - 20g Saaz + 20g Tradition
Stosunek ekstrakt/IBU - 3,1
Drożdże uwodnione w wodzie o temp. 25*C, po 15 minutach będę dolewać pierwszą porcję brzeczki schłodzonej do 8*C w ilości 20ml w celu schłodzenia przed zadaniem do brzeczki. Kolejne 2 dolewki w odstępach co 15 min.
Fermentacja
---------------------------------
Start w temp. brzeczki 8*C, w ciągu tygodnia podniesienie temp do 10*C. Czas trwania burzliwej zakładam 2-3 tygodni.
Przerwa diacetylowa 24h w temp. 13/14*C po zakończeniu fermentacji.
Następnie zlanie na cichą i lagerowanie przez 4 tyg. w temp. 0-2*C.
Do butelkowania oprócz cukru mam zamiar dodać odrobinę świeżych drożdży/gęstwy.
Leżakowanie w piwnicy co najmniej miesiąc przed pierwszą próbą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co sądzicie o tym planie? Jest git czy warto coś zmienić?
Szkoda, że nie mam drugiej lodówki aby wykorzystać gęstwę na portera bałtyckiego :/
#piwowarstwo
A jakie drożdże?
40 IBU wygląda legitnie, też bym w taki poziom celował.
Wiesz jakie masz parametry kranówki?
Wodę mam twardą, pH 7.5, 220 CaCO3.
Ja robiłem według [tego](https://www.wiki.piwo.org/Pils_Bohemski_(_Pils_Mocno_Chmielony),_Łukasz_Chrząszcz_(vettis))