Wpis z mikrobloga

Jak wygląda teraz praca IT w Szwajcarii?
1. Łatwo znaleźć ofertę np. komuś kto miałby te 3 lata doświadczenia jako developer?
2. Czy zarobki pozwalają na to, żeby żyć przynajmniej na takim poziomie jak w Polsce? Ceny jednak odstraszają, szczególnie mieszkań i trudność z ich wynajęciem.

#it #szwajcaria
  • 10
  • Odpowiedz
@FireDash: z wynajeciem mieszkania nie ma trudnosci, wszystko zalezy od ceny. Jak szukasz szegos ponizej sredniej rynkowej to moze byc ciezej, jak cena przekracza srednia to raczej nie ma problemow. Jak mieszkanie jest dostepne od reki to tez znaczy ze praktycznie je dostaniesz po aplikacji(bo nikt inny nie chce ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
  • Odpowiedz
@FireDash: zarobki na bank pozwolą Ci żyć na poziomie. A oprócz zarobków ważne jest tez spokój ducha i głowy, a ten zdecydowanie wyższy niż w PL.
Problem z mieszkaniami jest tylko w Genewie i Zurychu. Trochę mniejszy w Lozannie, Bazylei i Bernie. Reszta CH bez problemu i o wiele tańsze.
  • Odpowiedz
@saquas: Dziwne. Trochę już tu mieszkam (w CH, ale nie w Zug) i czytałem sporo artykułów na temat braków i cen mieszkań, ale jakoś nie kojarzę Zug wymienianego w tym kontekście.
  • Odpowiedz
@saquas: Ok, sprawdziłem na szybko i fakt ceny jak w Genewie, a nawet drożej.
Ale i tak tak życie wychodzi taniej niż w GE, czy ZH, bo podatki macie tam najniższe w CH.
  • Odpowiedz
  • 0
@reflex1 możliwe że taniej niż w Genewie ale ja np tankuje albo w kantonie Zurych albo Schwyz jak mam okazję bo różnica w cenie na litrze wynosi od 5 do 12 ruppenów. Do restauracji też biorę swoją drugą połówkę raczej poza granice kantonu bo ceny są w Zugu są horendalne. Nie wiem jak to wygląda z kosztami typu internet, woda, prąd. Dużym plusem są niskie podatki i jezioro ( ͡º
  • Odpowiedz