Aktywne Wpisy

Na frasunek, najlepszy nocny sprejunek... 👀👍
źródło: temp_file5961964408213713230
Pobierz
Zamień jedno słowo w tytule filmu na "wykopek". Można odmieniać przez przypadki, liczby, płeć czy co tam się chce. Ja zaczynam :"Odyseja wykopkowa" #glupiewykopowezabawy

Duża jest różnica w FreeBSD w stosunku do Ubuntu?
Co szybciej działa na słabszym sprzęcie?
Jak ze sterownikami i obsługą sprzętu w stosunku do Ubuntu i Debian?
Który system jest bezpieczniejszy?
Duża. Inna filozofia, inny układ wielu plików, katalogów, inne
Implementacja systemu ZFS jest też lepsza na FreeBSD niż na Linuxie, więc FreeBSD ma też przewagę w zastosowaniu jako magazyn dużych ilości danych.
Na desktopie nie bardzo
@TX1683:
Bo licencja ZFS nie pozwala wcielić go do j---a linuksa.
1. Solus
2. Mint
3. Mate Ubuntu
W Ubuntu nie podoba mi się sposób aktualizacji systemu, gdzie często aktualizacje nie są w wersjach stabilnych i dobrze przetestowanych co powoduje szereg niespodziewanych problemów, a ja lubię raz dłużej posiedzieć nad systemem a dobrze, a nie ciągle coś poprawiać
@ulf67810: Jest większa szansa, że nie znajdziesz potrzebnego oprogramowania w repo. Zresztą sugeruję Ci, byś zainstalował sobie to FreeBSD i ustawił na desktop. Myślę, że będzie działał bez większych problemów, ale nie lepiej niż Linux. Zawsze się jednak czegoś nauczysz.
A co do opisywanego problemu, to spróbuj Debiana Stable. Nie powinieneś mieć na nim żadnych problemów z aktualizacjami. :)
@TX1683: xD
Taaa... Szczególnie, że nawet stable korzysta z kulejącego gnome na którym nic nie działa xD
Na desktopie mam Archa, więc przeciwne spektrum distro.
@ulf67810: Polecam XFCE z i3, albo samo i3. Fajnie się okienka układajo. :D
PS. OP chcę się bawić we FreeBSD. FreeBSD > i3. ( ͡º ͜ʖ͡º)
W sensie, wszystko zależy od podejścia OP. Te środowiska czy nawet dystrybucje są dosyć specyficzne, mają dużo zalet, ale na początku trzeba chcieć coś zmienić w swoich przyzwyczajeniach.