Wpis z mikrobloga

#freebsd #linux #unix
Duża jest różnica w FreeBSD w stosunku do Ubuntu?
Co szybciej działa na słabszym sprzęcie?
Jak ze sterownikami i obsługą sprzętu w stosunku do Ubuntu i Debian?
Który system jest bezpieczniejszy?
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ulf67810: Weź już lepiej zainstaluj Ubuntu Mate. Nie dość, że lżejszy i całkowicie kompatybilny ze zwykłym Ubuntu to i jeszcze bardzo łatwe jest przełączanie się między różnymi stylami UI. Od klasycznego Gnome 2 czy Gnome 3 do interfejsu podobnego do Windowsa czy Maca
Aryo - @ulf67810: Weź już lepiej zainstaluj Ubuntu Mate. Nie dość, że lżejszy i całko...
  • Odpowiedz
@ulf67810: Rodzina BSD to dobre systemy, ale chyba od paru ładnych lat Linux prześcignął je ilością oprogramowania. Dawniej mówiło się, że FreeBSD ma najlepszą implementację protokołu tcp/ip, przez co najlepiej nadawał się na wydajne (przemysłowe) routery. Nie wiem czy do dalej jest prawda.
Implementacja systemu ZFS jest też lepsza na FreeBSD niż na Linuxie, więc FreeBSD ma też przewagę w zastosowaniu jako magazyn dużych ilości danych.
Na desktopie nie bardzo
  • Odpowiedz
@Aryo: Mate ma wiele problemów wynikających z chamskiego przeniesienia rozwiązań gtk2 na gtk3
@TX1683:

Implementacja systemu ZFS jest też lepsza na FreeBSD niż na Linuxie, więc FreeBSD ma też przewagę w zastosowaniu jako magazyn dużych ilości danych.

Bo licencja ZFS nie pozwala wcielić go do j---a linuksa.
  • Odpowiedz
@TX1683: Co stoi na przeszkodzie w używaniu tego systemu na desktop, poza sterownikami?
W Ubuntu nie podoba mi się sposób aktualizacji systemu, gdzie często aktualizacje nie są w wersjach stabilnych i dobrze przetestowanych co powoduje szereg niespodziewanych problemów, a ja lubię raz dłużej posiedzieć nad systemem a dobrze, a nie ciągle coś poprawiać
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Wiem, a szkoda.
@ulf67810: Jest większa szansa, że nie znajdziesz potrzebnego oprogramowania w repo. Zresztą sugeruję Ci, byś zainstalował sobie to FreeBSD i ustawił na desktop. Myślę, że będzie działał bez większych problemów, ale nie lepiej niż Linux. Zawsze się jednak czegoś nauczysz.
A co do opisywanego problemu, to spróbuj Debiana Stable. Nie powinieneś mieć na nim żadnych problemów z aktualizacjami. :)
  • Odpowiedz
@TX1683: Jak chcesz coś zmienić w xfce to też dużo rzeczy nie działa. Nie chce mi się uruchamiać netbooka by ci pokazać jak n stale buguje się UI xfce... Na desktopa nie warto brać debiana a już szczególnie stable. Wiele pakietów nieskonfigurowanych, brak oprogramowania, część oprogramowania jest przestarzała, wcale nie tak stabilne.
  • Odpowiedz
@ulf67810: Polecam xubuntu lub dowolne distro z xfce. Lekkie i wysoce konfigurowalne. Przynajmniej sobie przetestuj z pendrive. I polecam akurat xubuntu bo na tym distro xfce ma chyba największe wsparcie.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Na serwerze Debian Stable działa prawilnie, myślałem, że ta dystrybucja w całości jest wykonana porządnie. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Na desktopie mam Archa, więc przeciwne spektrum distro.

@ulf67810: Polecam XFCE z i3, albo samo i3. Fajnie się okienka układajo. :D
  • Odpowiedz
@TX1683: Ja wiem, że jest prosty, ale nie jest super przyjazny. Tak samo dla mnie świetnym edytorem tekstu jest VIM ale nie polecałbym go nikomu, kto wcześniej widział tylko notepad na oczy xd

W sensie, wszystko zależy od podejścia OP. Te środowiska czy nawet dystrybucje są dosyć specyficzne, mają dużo zalet, ale na początku trzeba chcieć coś zmienić w swoich przyzwyczajeniach.

PS. OP chcę się bawić we FreeBSD. FreeBSD >
  • Odpowiedz