Wpis z mikrobloga

Płatki owsiane górskie - trzeba to najpierw jakoś wymoczyć czy ugotować przed zjedzeniem? Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, tylko jadłem surowe z mlekiem albo surowe w omlecie (lekko zamoczone w jajkach + lekka obróbka termiczna na patelni). Czytam jakieś gówno artykuły w których nakazują je najpierw wymoczyć we wrzątku lub przemielić. Dlatego zastanawiam się czy ma je sens jeść w całości omletach czy lepiej to rzeczywiście zmielić/ugotować żeby nie zalegało na żołądku, a tym samym żebym to po prostu strawił, a nie oddał albo zacząć jeść błyskawiczne w tych omletach?
#mirkokoksy #gotujzwykopem
  • 2
  • Odpowiedz
@Ramak: Jeśli są miękkie, to można jeść na sucho, organizm spokojnie przyswoi wartości odżywcze. Polecam zwłaszcza płatki od Młynów w Stoisławiu.

O tym jak powstają płatki, żebyś sam zobaczył, że jest to produkt już przetworzony:

Flaking

Oat flakes (Fig. 2(c)) are produced simply by flattening either whole or steel-cut groats with two rotating rollers(3). However, the groats exiting kiln drying are very susceptible to crushing into powder because of their low
  • Odpowiedz