Znajomy ma nasieniaka jądra. Termin na tomografie czy tam rezonans dostał za 3 miesiące, czy to nie za późno? Nie lepiej zrobic wczesnie czy to nie ma aż tak dużego znaczenia? #medycyna #lekarz
@pol_czlowiek_messi: Niech napisze list do ministra zdrowia. Minister zdrowia jest lekarzem to mu powie, czy na diagnostykę obrazową przy rozpoznaniu npl powinno się czekać trzy miesiące.
@Strahl: Tak sobie pomyślałem, od czasu jak zdechł poprzedni ustrój mieliśmy chyba ze 20 ministrów zdrowia. Z tej szacownej 20 kilku nie było lekarzami. No i żaden, literalnie żaden minister sobie tego pytania nie zadał. Polityka to bagno.
@nontepeto: Nie wiem jak wcześniejsi, ale Radziwiłł zdawał sobie z tego sprawe, nawet probowal naprawiać świat ustawą. Był projekt, że diagnostyka obrazowa ma być wykonywana w ciągu 2 tygodni maksymalnie. Co prawda nikt nie przeznaczył na to ani złotówki z budżetu lub jakichkolwiek dodatkowych środków bo zdrowie obywateli ma się w tym kraju głęboko w poważaniu więc nie mialo to racji bytu, ale "próbował" ustawą znieść ubóstwo. :-)))
Rozumiem ze nasieniak jest wykryty i wstepnie potwierdzony w USG? Nie trzeba robić tk do kwalifikacji do usuniecia,ale i tak tomografia plis rtg plus wiecej badan z.krwi powinno byc zrobione. Kolega wyzej dobrze napisal ze ustawa goni ustawe,wszystko na papierze wyglasa super a praktyka jest jaka jest. Instytuty onkologi przyspieszaja te terminy w zasadzie jak moga. Terminy do roku na MR to historia z mojego podworka,jedynie.chyba PETCT zasuwa jak szalony i diagnostyke
@Strahl zwykle przy podejrzanym tk ale sytuacje sa rozne i tak naprawde mozna podzialac na wyrost,tymbardziej ze instytuty maja te mozliwosci wieksz(nawet teoretycznie). Przy npl jadra dobrze sprawdza sie pet czy to po BEPie czy jako obserwacja przerzutow. Z tego co widze to te pluca dosc nieregularnie sie zajmują wiec ja jestem zwolennikiem tego "na wyrost",tymbardziej ze szkodliwosc tk jest mniejsza niz ewenentualne meta :)
@newton69: Pytam z czystej ciekawości bo wytyczne mówią o pominięciu TK klaty w przypadku seminomy jeżeli nic sie nie dzieje poniżej przepony, ale nie widzę praktycznego sensu tego zapisu skoro wiadomo jaka jest diagnostyka róznicowa. No i cóż to za filozofia pociągnąć badanie kawałek wyżej. ;-)
Minister spraw zagranicznych Wielkiej Brytanii w 2 dniu po objęciu urzędu w pierwszej wizycie zagranicznej wybrał się do prywatnego dworku ministra Sikorskiego. #bekazpisu #polityka #sikorski #msz #uk
Komentarz usunięty przez autora