Wpis z mikrobloga

W mojej kamerce są 3 opcje kręcenia wideo 1080 60p 50m, 1080 30p 50m, 1080 24p 50m. Do tej pory używałem kiczastej karty i na którejś z tych opcji video strasznie klatkowało... Ale już jest w drodze do mnie karta z prędkością zapisu wysoką więc nie będzie więcej problemu.
Czy może jakiś spec wyjaśnić krótko w jakich przypadkach używać jakiego ustawienia? Bo do tej pory używałem tylko 1080 60p 50m ze względu na to, że jakość była wysoka i nie było zwiech. Nie ukrywam, że oprócz kręcenia wypadów z wakacji, chciałbym też może nakręcić jakieś slowmo albo spróbować hobbystycznie zrobić jakiegoś lapsa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#filmowanie #fotografia #technologia
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nagro85: niekoniecznie, wolna karta mogla dropować klatki
@obcx: nagraj sobie fragment w każdym ustawieniu i porównaj. Do generalnego zastosowania najbardziej wszechstronne będzie 60fps (można zrobić slowmo albo po prostu transkodowac do 30fps w normalnym tempie) ale patrząc na bitrate może być widoczny spadek jakości.
  • Odpowiedz
@obcx: poszukaj w ustawieniach opcji przelączenia z trybu NTSC na tryb PAL (bedzie wtedy 50 lub 25 kl/s) - unikniesz wtedy migotania sztucznych świateł jeśli tryb auto w tej kamerce jest dobrze skonfigurowany.

Wtedy jesli planujesz nagrac materiał a potem go spowolnić to wybierasz 50p
  • Odpowiedz
@obcx: 30 fpsów to 30 zdjęć na sekundę, 60 no to oczywiście dwa razy więcej niż 30. Z tego powodu jeśli spowolnisz film w 30 klatkach to płynność tego obrazu będzie mniejsza.

Do slow mo 60, time lapse to całkiem inna rzecz.
  • Odpowiedz