Wpis z mikrobloga

@sylwke3100: Jak dobrze pamiętam, to dr Krzysztofik z UŚ, który robił badania nt. wyludniania się Bytomia przewidywał, że jeśli miasto nie zejdzie z negatywnej ścieżki, to prawdopodobnie os. Ziętka (Sójcze wzgórze) wraz ze Stroszkiem przyłączą się do Radzionkowa, Stolarzowice i Górniki do Zabrza, a Łagiewniki do Chorzowa. Ich wzorem mogą pójść inne dzielnice, które albo będą przyłączać się do sąsiednich miast, albo utworzą nowe gminy.

Np. w takich Miechowicach w zasadzie
@MephiR: my tu smieszkujemy a Ty na powaznie.
Jak to rozwiazac?
Wladze mamy takie jakoe wybieramy. Mieszkancow tez. Jak to przerwac?
A przy okazji: nie myslales zeby sie aktywnie zaangazowac w polityke? Wiele osob Cie zna, ba, nawet pewnie poważa. Czy nie chcesz sie az tak babrac?
@slapdash: Myślę, że mogę bardziej przysłużyć się dla tego miasta będąc poza polityką, niż się do niej włączając.

Nie ma jednego dobrego rozwiązania na kryzys w Bytomiu. Nawet przywoływaną tu kwestię budowy stadionu dało się rozwiązać na różne sposoby.

Załóżmy, że Damian Bartyla zamiast tracić już pewnie z kilkanaście milionów na założenie i działalność spółki Bytomski Sport przeznaczałby co roku po kilka milionów złotych na etapową modernizację obiektu przy ul. Olimpijskiej.
@MephiR: az mi glupio tak pozno i zdawkowo odpisywac. ALE: ty masz mózg i ja mam moze jeszcze okolo polowy, i obaj wiemy, widzimy, co trzeba zrobic i jak mozna to zrobic. Lepiej, gorzej, mozna sie spierać, dyskutowac. Ale to jakos sie nie dzieje. Rajcy rajcuja, ale tak raczej politycznie a nie merytorycznie. Wszyscy wiemy ze "Bartyla #!$%@?" a nie ma nikogo kto bylby lepszy, konkretny, taki manager. Stad moie pytanie,
no cóż.. dzisiejszy północny Bytom nie chciał wrócić do Radzionkowa chyba głównie z powodu wyrabiania nowych dokumentów... ale to jest fakt - patrze jak rozwija się Radzionków, który jest 50 metrów dalej i już wiem że rodzice 20 lat temu podjęli złą decyzje.