Wpis z mikrobloga

Jakie macie must have w domu? Moja lista:

Zewnętrzne rolety antywłamaniowe
Ogrzewanie podłogowe, elektryczny grzejnik w łazience
Bidet
Lodówka side by side
Zmywarka z wypażarką
Garderoba
Klimatyzacja w co najmniej jednym zamykanym pomieszczeniu umożliwiającym spędzenie dnia i sen
Drewniany domek ogrodowy z narzędziownią i schowkiem na rowery.

Dziwi mnie jak ktoś ma dom, a nie mieszkanie i nie ma powyższych. Ludzie budują sobie x-metrowe domy, jakieś stawy, akwarium po x PLN, a brak podstawowych bardzo wspomagających życie dodatków.

#dom #budujzwykopem
  • 35
@D3lt4: no to właśnie, co kto potrzebuje i lubi - ja na przykład wolałbym zamiast takiego domku postawić wolnostojący garaż z kanałem itp.
U mnie w domu (6-7 osób) są dwie kuchnie, 3 toalety. Czy tobie to potrzebne? Pewnie nie. 2 lodówki + zamrażarka?
I tak dalej, dużo jest takich indywidualnych rzeczy:
- Gniazdka ethernet w każdym pomieszczeniu
- Separowana sieć wifi na ogród
- Akumulator w sieci elektrycznej ładowany z
@D3lt4: z ok połową się zgodzę, ale dodam, że:
- prysznic z odpływem w podłodze
- garaż z podnośnikiem i miejscem na warsztat i wszystkie szpargały
- zadaszona weranda. Wiem, że altanka drewniana jest fajna, ale ją możne bez problemu zrobić samemu w w/w warsztacie, a weranda to jednak co innego
- duży podjazd a nie tylko sam wjazd do garażu
- oddzielna pralna
- spiżarnia
- dom musi być duży,
Jakie macie must have w domu?

@D3lt4:

- oprócz samych rolet (takich pancernych, robiących również za izolację cieplną na upał i zimę, i na wiatr, no i koniecznie elektrycznych a nie jakieś sznurki paski jak w średniowieczu) to jeszcze rolety-moskitiery, wbudowane wprost w mechanizm okna tuż przy rolecie. REWELACJA
(no chyba że ktoś mieszka w okolicach, gdzie ani komarów, ani much nigdy nie ma?)
Klimatyzacja w Polsce w domu? Po co mi to?

@ruok: poza chłodzeniem właściwym (wbrew pozorom - przydaje się) - klima to również tryb osuszania powietrza (gdy masz parę dni "leje bez przerwy" a potem upał - i wszystko co spadło to paruje - i masz nie tylko żar tropików, ale też 99% wilgotności i parno duszno), oraz (dla mnie podstawowa funkcja) GRZANIE - jakieś 75% czasu chłodnego, typu 10-12-15'C na zewnątrz
wolnostojący garaż z kanałem itp.

@Odczuwam_Dysonans: bo to do grzebania? Jeśli grzebanie wiąże się z zapachami to jeszcze jakoś to się broni. Inaczej osobny garaż oznacza że przy złej pogodzie nosisz zakupy do domu i deszcz/śnieg za kołnierz pada, błoto w aucie i w domu itd. Przy dobudowanym po prostu przechodzisz do domu już w środku, dla mnie o wiele większa zaleta niż kanał z grzebaniem :>

3 toalety. Czy tobie
bo to do grzebania? Jeśli grzebanie wiąże się z zapachami to jeszcze jakoś to się broni. Inaczej osobny garaż oznacza że przy złej pogodzie nosisz zakupy do domu i deszcz/śnieg za kołnierz pada, błoto w aucie i w domu itd. Przy dobudowanym po prostu przechodzisz do domu już w środku, dla mnie o wiele większa zaleta niż kanał z grzebaniem :>

@animuss: ale przy garażu w domu nie możesz sobie zrobić
@Odczuwam_Dysonans: a ok, chodzi więc o warsztacik na uboczu. Takie coś ok, bo wykorzystywane okazyjnie.

Co do kibli, nawet w kilka osób 3 kible ma sens:
- jeden w głównej sypialni tylko dla rodziców
- jeden dla dzieci przy ich pokojach
- jeden na dole do dziennego użycia i dla gości.
@animuss: no ja mam identycznie jak opisałeś :D i to jest prawidłowy układ, tak było planowane już w latach 90tych, aczkolwiek jeden był dobudowywany już w stanie surowym:
- Duża łazienka w przyziemiu, gdzie mieszkają rodzice. Przewidziana pod pralnię, jest wanna i prysznic
- Nieco mniejsza łazienka na parterze, przechodowa (wejście ode mnie i od siostry z chłopakiem, wcześniej od siostry i babci jak jeszcze żyła), wanna, bez osobnego prysznica, bidet,
@spere: popularne rozwiązanie w stanach - ot, masz zespół baterii 24V i przetwornicę sterowaną komputerowo, ładuje się na nocnej taryfie i potem oddaje prąd przez dzień. Mniej więcej to samo, co teraz robi się z solarami - teraz wszyscy chcą oczywiście solary i rząd do tego dopłaca, ale wcześniej co sprytniejsi wykorzystywali takie rozwiązania do ładowania na taryfie nocnej. Jak pogooglujesz to znajdziesz, są do kupienia przetwornice z opcją ustawienia takich