Mam takie pytanie co do Vue.js, a byc moze po prostu co do czystego JS Dlaczego jeśli tworzę instancje Vue, to jej właściowości odczytuje się tak jak w linijce 20, a nie 21? Bo przy zwykłych obiektach jest tak jak w linijce 18 a nie 19, natomiast Vue robi to na odwrót. Czy to może nie cecha samego Vue, a po prostu czegoś nie wiem jakiejś podstawowej rzeczy o samym javascripcie? #javascript #vuejs #webdev
@TomekABC123: nie wiesz podstawowej (takiej jednej z najbardziej podstawowych) rzeczy o vue. to co przekazujesz mu do pola data w obiekcie do konstruktora, to on od razu binduje do kontekstu this. tak samo jest z computed properties, tylko on wystawia dla kontekstu this pola, ktore ty definiujesz jako funkcje
@paziu: @TomekABC123: a tak zeby byc w 100% poprawnym to on nie binduje tego do kontekstu this, tylko ustawia dla tego kontekstu odpowiednie gettery/settery na podstawie tych danych, ktore mu przekazujesz w polu data i na ich podstawie sledzi zmiany.
@paziu: ok, dzieki za odpowiedz, dopiero wczoraj zacząłem przygode z Vue, więc praktycznie nie wiem jeszcze nic, czytam sobie powoli dokumentacje na ich stronie a do tego wyjasnienia nie znalalazlem poki co
10 lat temu Rosjanie mieli jeszcze pozytywny stosunek do Polaków i tutaj nawet nazwali Polaka bratem. Później wszystko się zepsuło przez politykę zachodu względem Ukrainy. #wojna #ukraina #rosja #polska #polityka
Dlaczego jeśli tworzę instancje Vue, to jej właściowości odczytuje się tak jak w linijce 20, a nie 21?
Bo przy zwykłych obiektach jest tak jak w linijce 18 a nie 19, natomiast Vue robi to na odwrót. Czy to może nie cecha samego Vue, a po prostu czegoś nie wiem jakiejś podstawowej rzeczy o samym javascripcie?
#javascript #vuejs #webdev
źródło: comment_J1WVIM5nZwDHSwYyV4ICN7AZANJbSMSZ.jpg
Pobierzdataw obiekcie do konstruktora, to on od razu binduje do kontekstuthis. tak samo jest z computed properties, tylko on wystawia dla kontekstuthispola, ktore ty definiujesz jako funkcjedatajest przepisywane bezposrednio na instancjethis, tylko ustawia dla tego kontekstu odpowiednie gettery/settery na podstawie tych danych, ktore mu przekazujesz w poludatai na ich podstawie sledzi zmiany.Komentarz usunięty przez autora