Wpis z mikrobloga

Chciałem wskoczyc na wyzszy poziom programowania w JSie i zajac sie programowaniem obiektowym, czy ktos moze podeslac jakis link do filmu najlpiej po polsku gdzie bedzie obiektowe dobrze wytlumaczone? Ciezko mi to zrozumiec czytajac np. z developer.mozilla.org. #programowanie #webdev #javascript
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mlotek123: Ogólnie rzecz biorąc większość osób z którymi rozmawiałem na temat tego jak uczyły się OOP powtarza się jeden scenariusz, jest on problemem zwłaszcza wtedy kiedy uczy się OOP od początku z naciskiem na swój język.

Mianowicie po poznaniu syntaxu - czym jest class, inherit itd. oraz po poznaniu jak się dodaje parametry czy używa metody pojawia się pytanie "a na c--j to tak robić i tracić tyle kodu
  • Odpowiedz
Ciezko mi to zrozumiec czytajac np. z developer.mozilla.org.

@mlotek123: To wskocz na wyższy poziom i zacznij od tego, bo na c--j Ci programowanie obiektowe, jak nie potrafisz przeczytać prostej dokumentacji?
  • Odpowiedz
@mlotek123:
Polecam ten kurs:
https://www.udemy.com/understand-javascript/

Autor dokładnie tłumaczy co dzieje się pod maską w JSie. A różnice, w porównaniu z Java, czy C+, są znaczące.
Na tyle znaczące, że umożliwiają zupełnie inne podejście do programowania. Dziedziczenie wygląda inaczej, podobnie obiekty (np. każda funkcja jest obiektem). Te wszystkie "dziwne" rzeczy, są świetnie wyjaśnione.
  • Odpowiedz
@Greg36: to o czym piszesz ma swoje podstawy głębięj. Otóż wiele osób myśli, że programuje obiektowo, bo używa klas, jednak traktuje je jako swego rodzaju kontener albo na funkcje albo na wartości (przeważnie oddzielnie). Często też nazywa to szumnie model oraz service layer. Natomiast mało ma to wspólnego z programowaniem obiektowym.
Więc aby zacząć programować obiektowo, musi nam to po prostu zaskoczyć, trzeba zmienić nieco sposób myślenia o programie
  • Odpowiedz