Wpis z mikrobloga

@tusiatko: Z tego co widzę: Start->uruchom->"cmd"->następnie odnajdujesz folder z programem (komenda "cd [folder]" oznacza wejście do folderu, "[literka]:" przejście na dysk oznaczony tą literką, a "cd .." wejście do folderu wyżej). I jak już w nim będziesz piszesz "[nazwa programu] -english" i enter. (ewentualnie "[nazwa programu] -e")
@tusiatko: Albo prr, prościej. Otwórz notatnik, wpisz do niego jedną linijkę: "[nazwa programu] -english" (ewentualnie "[nazwa programu] -e"), zapisz w folderze z programem jako plik z rozszerzeniem .bat i kliknij na ten plik dwukrotnie.
@Marmite: A niech zostanie po niemiecku... Ale teraz muszę się przestawić nie tylko z jednego programu na jego alternatywę, ale także na inny język użytkowania... Chyba mi dużo nie pomoże to ale spoks...
@tusiatko: Ale program się nie uruchamia czy nie działa zmiana języka? Jak to pierwsze, to popraw nazwę programu na taką, jak ma być, bo tę wziąłem z neta. Jak drugie to są jeszcze dwie opcje:

gretlw32.exe -e

albo

set LANG=pl

gretlw32.exe

możesz też próbować z en, ale nie wiem czy tak można. Po polsku to chyba nawet lepiej, nie? ;P
@Marmite: A gdzie bym miała to wpisać? Bo ten plik bat się otwiera i wyskakuje, żeby uruchomić i przez sekundę pokazuje się czarne okienko, a w programie nie zmienia się język ... A po polsku nie lepiej, bo nie mam w ogóle pojęcia jak się te rzeczy nazywają, to juz w ogóle będzie wszystko rozpieprzone na amen i się nic nie nauczę na egzamin...
@tusiatko: Właśnie w ten plik bat to trzeba wpisać. Dowolnym edytorem tekstu możesz go otworzyć. A sam plik bat trzeba wrzucić do folderu z programem. No i ofc zamiast "gretlw32.exe" wpisać w nim taką nazwę, jaką ma ten program, ale podejrzewam, że właśnie taką.
@tusiatko: No to możesz próbować z

set LANG = en

gretlw32.exe

ale to taki mój domysł tylko :P

EDIT: Właśnie spostrzegłem, że przy "english" mają być dwa myślniki, a nie jeden :| my bad.
@Marmite: Otworzyłam w edytorze tekstu i nie mogę nic wpisać, bo niby nie mam uprawnień... Skończmy to bicie świni :/ najlepiej jakbym miała normalny EViews ale wygląda na to, że albo sobie nie poćwicze zadań, albo na tym gretl... Tylko nie wiem co w tym programie gdzie jest...