Wpis z mikrobloga

@Felynsky: Znajdź sobie w necie zasady gry 'Times up' i zamaist kupować grę zbierz ludzi z którymi chcesz, rozdaj karteczki i niech sami napiszą po kilka postaci.
Grałem tak ze znajomymi i dopiero po dłuższym czasie odryłem, ze istnieje tak naprawdę taka gra ;)
taboo sobie odtworzysz jak użyjesz wyobraźni

@matra: Taboo to sugerowałbym odtwarzac posiłkując się jakimś spisem kart w sieci. Ja kiedyś odtwarzałem taboo i kantowałem na potęgę, do każdego hasła miałem juz w głowie jak szybko to wytłumaczyć i można się domyślić jak gra się skończyła.
nawet nie mówiąc o tym, że siłą rzeczy znałem odgadywane hasła.
@Trixie konsumpcjonizm to plaga XXI w.
Zabili w Tobie kreatywność, a ja staram się ją odzyskać - pomysły innych również pomagają w tym, bo na ich podstawie mogę wymyślić coś innego
@Trixie konsumpcjonizm a kapitalizm to dwa różne pojęcia.
Wolę wyjść na biednego materialnie niż umysłowo - skoro nie wiesz jak gospodarować pieniędzmi ))¯_(ツ)_/¯
@121243 twgo szukałem :)

Chyba Radek Kotarski reklamował, ale nie mogłem znaleźć filmiku :)

Dziękuję

@Trixie tu chodzi o zasadę. Nie umiesz szanować pieniędzy o małej wartości, to nie uszanujesz tych o wielkiej.
Gospodarowanie oznacza przeznaczane ich na najpotrzebniejsze cele, stopniowo schodząc na te mniej ważne. Rozrzutność jest antonimem - dlatego też warto szukać oszczędności na małych sumach by w przyszłości przełożyć to na większe.
Myślę, że powinieneś o tym wiedzieć, ale
tu chodzi o zasadę. Nie umiesz szanować pieniędzy o małej wartości, to nie uszanujesz tych o wielkiej.

@Felynsky: to już nie można kupować fajnych rzeczy, bo to nieszanowanie pieniędzy? xD

Gospodarowanie oznacza przeznaczane ich na najpotrzebniejsze cele, stopniowo schodząc na te mniej ważne. Rozrzutność jest antonimem - dlatego też warto szukać oszczędności na małych sumach by w przyszłości przełożyć to na większe.

to chyba mieszkasz w szopie bez prądu, a z
to już nie można kupować fajnych rzeczy, bo to nieszanowanie pieniędzy? xD

Oczywiście, że można, ale nie mierz wszystkich swoją miarą. Skoro ja szukam innych sposobów, to najwidoczniej nie mam ochoty tracić pieniędzy na coś co przyda mi się tylko kilka razy. A stworzenie czegoś samemu sprawia więcej radości

to chyba mieszkasz w szopie bez prądu, a z pieniędzy to zarobisz tyle ile znajdziesz puszek, skoro 50 złotych to dla ciebie taka
@venomik: problem tylko, że postacie mogą się powtarzać w ten sposób.
@Felynsky: polecam apki w stylu kalambury albo czółko, z bazą haseł do pokazywania/opisywania - każdy ma teraz telefon, więc nie ma problemu, a jak hasła słabe/powtarzają się, to zmieniamy apkę ;)
alternatywnie jeszcze wszelkie wisielce czy tzw. psycholog (gra pytań mających na celu znaleźć klucz wg którego pozostali odpowiadają)