Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi jedno. Dlaczego Błaszczykowskiemu tak zależy na rekordzie występów w kadrze, że chce go wyśrubować nawet kosztem wyników samej reprezentacji? Kiedy Żewłakow kończył z reprezentacją to grał ostatnie mecze po 90 minut (oprócz ostatniego w którym zagrał przez 62'), a po odejściu z reprezentacji grał jeszcze na przyzwoitym poziomie jeszcze przez dwa lata. Błaszczykowski przez ostatnie dwa sezony w klubie praktycznie nic nie grał, jak wyleczył się z kontuzji to wracał na końcówki, a w samej reprezentacji też nie brylował. Ostatnie mecze Błaszczykowskiego w reprezentacji:
- z Urugwajem (remis) - 75 minut,
- z Meksykiem (porażka) - 14 minut,
- z Chile (remis) - 90 minut,
- z Litwą (zwycięstwo) - 20 minut,
- z Senegalem (porażka) - 45 minut.

Ewidentnie widać, że nie ma siły już prowadzić gry i stał się rezerwowym. Nie ma siły brać na siebie ciężaru gry bo jest już niewydolny fizycznie. Stał się tym słynnym zadaniowcem (cokolwiek to znaczy). Ale jaka jest rola tych zadaniowców? Nabijanie indywidualnych rekordów kosztem reprezentacji? Dlaczego analogicznie nie śrubowaliśmy rekordu Żewłakowa do np. 120 meczów? Żewłakow swój rekord zdobył uczciwie, a Błaszczykowski śrubuje swój rekord na ładne oczka bo "jemu sie należy" tak jak z tymi słynnymi biletami.

Bardzo się cieszę, że sędzia widząc co robią Polacy w końcówce meczu z Japonią zakończył ten żenujący spektakl. Zwykle ostatnią zmianę po 90 minucie robi się kiedy chce się ukraść czas przeciwnikowi. Nam nie powinno wtedy zależeć na kradnięciu czasu bo powinniśmy chcieć przejąć piłkę i dobić Japończyków zgodnie z duchem rywalizacji sportowej, a nie zgodnie z duchem zaspokajania indywidualnych potrzeb Błaszczykowskiego. Ewidentnie widać na tym przykładzie, że Nawałka nie był trenerem tej kadry skoro jakiś rezerwowy potrafi na nim wymusić decyzję o tym, że gra w pierwszym składzie czy nie.

#mecz
Robol - Powiedzcie mi jedno. Dlaczego Błaszczykowskiemu tak zależy na rekordzie wystę...

źródło: comment_K3WKsdRk7wOXHCsqZdKV8Q1Xz0cZWong.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
@niezdiagnozowany: a ja mam nadzieję, że zachowa godność i ustąpi bo nie jest w takiej dyspozycji, żeby grać na poziomie reprezentacji. A niby z jaką drużyną mamy teraz grać rezerwowym składem? W Lidze Narodów z Portugalią i Włochami czy może w eliminacjach do ME? Każdy mecz jest ważny i powinniśmy wychodzić w optymalnym składzie, a nie takim, żeby Błaszczykowski miał zaspokojone ego.
  • Odpowiedz
@s4nskR: podburzanie szatni o opaskę kapitana Lewego i wpływanie na Nawałkę (a już niedługo Brzęczka), żeby występować w kadrze kosztem wyników reprezentacji to jest oszukiwanie rankingu. Jeżeli wywalczy sobie skład w klubie to możemy mówić o reprezentacji, ale na ten moment występy jakiegoś rezerwowego zawodnika w reprezentacji tylko i wyłącznie ze względu na zasługi i znajomości to jest oszustwo względem Laty i Żewłakowa.
  • Odpowiedz