Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
Już wszyscy chyba powiedzieli, że transfer Ronaldo do Juve to #!$%@? majstersztyk. Ja jestem ciekawy, czy już w tej chwili z samego zysku z koszulek i pamiątek nie zwrócił im się finansowo ten transfer. Nie wspominając o zysku na polu marketingowym i potencjałem kolejnych wielkich wpływów już po rozpoczęciu sezonu. No i niemal na samym końcu można wymienić zysk sportowy starej damy. Nie ma chyba wątpliwości - transfer wszechczasów i możemy to ogłosić już teraz, z wielkim przekonaniem. Jego bohaterem niemalże 34 letni piłkarz.
#pilkanozna #ronaldo #juventus
urojony_uzurpator - Już wszyscy chyba powiedzieli, że transfer Ronaldo do Juve to #!$...

źródło: comment_BqPLNobAIiW8wmXRUVFAyJBoFitXCNhM.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@urojony_uzurpator: sklep z koszulkami jest bardzo przeciążony I momentami pada. Wątpię aby ze sprzedaży samych koszulek w tak krótkim czasie dało się spieniężyć transfer opiewający na 100m euro, lecz koszulki i droższe karnety to spory zastrzyk gotówki. Finansowo i sportowo jest to sukces.
  • Odpowiedz
@vvertoi: ? stary to największy zastrzyk dla klubu bo 90% kupuje je właśnie w klubowym sklepie a nie jak u nas na olx albo bazarze (luknij foto Juve store)
  • Odpowiedz
@handsomejack: przecież te koszulki kupują na całym świecie.

@Lord_Mefisto: koszulka 145€

@diabe: Coś czuje, że to jest koszulka "standard". Pewnie jest też opcja zakupu oryginalnej meczówki za 2x tyle no i mnóstwoooo gadżetów.

Może z tym, że już się zwrócił przesadziłem ale obstawiam, że zwróci się przed inauguracją sezonu.
  • Odpowiedz
@Lord_Mefisto: czytając wyliczenia, które podesłał @vvertoi: faktycznie ciężko będzie o zwrot z samych koszulek. Dochodzi jednak jeszcze wzrost cen akcji juventusu, które wystrzeliły po samych doniesieniach o transferze (ktoś wrzucał nawet na mirko wykres)
Doliczyłbym do tego wzrost wpływów za reklamy, kasy od sponsorów i myślę, że to 100 mln już w momencie podpisania kontraktu przez Ronaldo się zwróciło.
  • Odpowiedz
@urojony_uzurpator: Bzdura. Zawodnicy się nie spłacają w ten sposób. Gdyby tak było to każdy by wykładał spore kwoty za medialnych zawodników (oczywiście odpowiedniej jakości), a tak po prostu nie jest.

Mądrzejsi ludzie od nas ukazali, że klub ma zysk na poziomie 10-15% z sprzedanych koszulek. Nie ma więc szans, by pokryć transfer. Na taką kwotę to Barcelona musiałaby zbierać przez 3.5 roku z wszystkich swoich kosuzlek, nie tylko tego, co najwięcej sprzedaje.
Wzrost cen akcji nie jest żadnym przychodem dla klubu. Póki akcjonariusz nie spienięży akcji i nie przekaże kasy do klubu to czysto wirtualny wzrost majątku. Ponad rok temu były doniesienia, że Exor znalazł sposób aby spieniężyć część akcji (mają trochę ponad 60%) i dofinansować z tego Juve, ale na doniesieniach się zakończyło i żadne kroki nie zostały poczynione.
Tak wiec wzrost cen akcji nie ma znaczenia i nie 'pokryje' ani cena transferu.
Dodam tylko, że nieco ponad rok temu akcje Juve były droższe niż
  • Odpowiedz
@venomik: Nie wiemy jak umowa jest skonstruowana, możliwe, że Juventus za grę będzie płacił mu 1/3 pensji a reszta to z Exora, głównie z promowania ich marek aut miałby dostać 20 milionów rocznie. Wtedy obciążeniem dla budżetu będzie relatywnie niewielkim, jak rośnie cena akcji to rośnie wartość marketingowa klubu - transfer Ronaldo na 100% będzie wiązał się z większymi przychodami od sponsorów. Marotta, Agneli, Paratici i spółka już nie raz
  • Odpowiedz