Wpis z mikrobloga

@ramzes8811: Oprócz gładkolufowej strzelby Fowler, może Hawkena Challenger i naprawdę drogich i dobrych dolnokurkowych karabinow i pistoletów niestety już nieprodukowanych, to obecnie Ardesa wypuszcza broń z niższej półki - łoża z buku a nie z orzecha, zwykle zamki mocno średnie, cała broń często dosyć niechlujnie spasowana. W kapiszonowcach Ardesy z reguły bębnowa brandka z kominkiem jest wkręcana z boku do lufy - czasami hiszpańskie niechluje wkręcą ją krzywo i kurek nie
@Pantokrator: W Europie wogóle chyba nie ma dużego popytu na repliki jednostrzałowych pistoletów i karabinów - używających je odtworzeniowców jest stosunkowo niewielu, najwięcej chyba bawi się w Napoleona i ich potrzeby zaspokajają Hindusi i Pedersoli. Poluje garstka zapaleńców i tylko w niektórych krajach, tam gdzie im prawo pozwala, często gęsto strzelają z oryginałów na które ich stać. Na zawodach sportowych siwe głowy, bo młodzież woli taktyczność. W Polsce jak już ktoś
@bekazwypoku dzięki za wyjaśnienie. Chciałem kupić jakiś fajny i w miarę tani pistolet dwustrzałowy, od biedy jedno, albo jakiś krótszy karabin, w kalibrze 0,5 cala, a tu tak trochę smutno i pusto. Wybór minimalny, o szczegóły ciężko - zupełnie przypadkiem dowiedziałem się, że Hawken ma łatwo demontowalną lufę - super, tylko co z innymi tańszymi karabinami? Informacji tyle, co kot napłakał. W przypadku normalnej broni palnej dowiesz się wszystkiego błyskawicznie, masz do
@bekazwypoku a, czekaj, o tej szybko odpinanej lufie, to się dowiedziałem tutaj i od ciebie, bo nikt o tym nie pisał w wątkach, które czytałem (fakt, przebrnąłem tylko przez jakieś 1500 postów, ale cholera).
@bekazwypoku: Z dwulufowych jest jeszcze tylko używka pod nazwą Corsair zwykle w kalibrze 44 - tani, ale straszny badziew, jeśli chodzi o wykonanie. Poza tym, tak jak napisałeś - albo Howdah, Great Gun albo nic.
Tańsze Hawkeny to Investarm - około 112 cm długości i troche poniżej 4 kilo wagi, dosyć poręczny i w cenie do 1500zł sensowny karabin. Trafiają się też w kalibrze .50
W Hawkenie Investarm lufa jest z