Aktywne Wpisy
Co ta dzisiejsza młodzież ma w głowie to ja nawet nie.
Mama mi właśnie powiedziała, że siostra cioteczna +/- 16 lvl z w miarę dobrego domu bo wujek inżynier wysokich napięć, a ciocia pielęgniarka uciekła z domu i znaleźli ją dopiero po dwóch dniach u koleżanki. Dlaczego uciekła? Bo wujek nie pozwolił jej się zapisać na poledance xD
Poledance w sensie taniec na rurze. Wujek stwierdził, że nie będzie ona kręciła dupą
Mama mi właśnie powiedziała, że siostra cioteczna +/- 16 lvl z w miarę dobrego domu bo wujek inżynier wysokich napięć, a ciocia pielęgniarka uciekła z domu i znaleźli ją dopiero po dwóch dniach u koleżanki. Dlaczego uciekła? Bo wujek nie pozwolił jej się zapisać na poledance xD
Poledance w sensie taniec na rurze. Wujek stwierdził, że nie będzie ona kręciła dupą
gharman +105
W Niemczech panika bo cena kebaba osiagnela 34 zl (8 euro). Partie lewicowe zadaja wprowadzenia limitu ceny na kebab na poziomie 22zl.
Brzmi jak the onion? Jednak to prawda.
Tymczasem w Polsce gdzie zarabia sie mniej niz polowe?
- 35 zl to normalna cena za kebab. jak ma sie gastronomianinaczej utrzymac?!?
Polak sie cieszy jak jest drozej, bo to znaczy ze go stac! On jest kuhhh×a kims! Doszedl do czegos! Ma kebaba!
Brzmi jak the onion? Jednak to prawda.
Tymczasem w Polsce gdzie zarabia sie mniej niz polowe?
- 35 zl to normalna cena za kebab. jak ma sie gastronomianinaczej utrzymac?!?
Polak sie cieszy jak jest drozej, bo to znaczy ze go stac! On jest kuhhh×a kims! Doszedl do czegos! Ma kebaba!
https://sarvendev.com/2018/06/generatory-w-php/
#programowanie #webdev #php
Trochę dłuższy? Z 0,3 do 7,6 s? Czy PHP ma w ogóle rozum i godnośc człowieka?
W takim np. Pythonie obie implementacje, czy z listą, czy z generatorem, wykonują się w podobnym czasie:
PHP 7.2.4 - 10 milionów
Tablica: 1181.21 ms
Generator: 1136.73 ms
PHP 7.0.29 - 10 milionów
Tablica: 1223.35 ms
Generator: 1624.24 ms
Jakim cudem mu wyszły takie liczby? Zakładam że to wina blackfire, czas mierzyłem
microtime
w skrypcie.$ time ./test_list.py
Max memory: 402.81640625 MiB
./test_list.py 0,45s user 0,14s system 99% cpu 0,588 total
$ time ./test_gen.py
Max memory: 16.578125 MiB
./test_gen.py 0,59s user 0,02s system 100% cpu 0,608 total
Tu z pamięcią (i nieznacznie zmienionym kodem, bardziej upodobnionym do kodu PHP).
Trochę mnie dziwi tak wysokie zużycie pamięci, podejrzewam że wlicza w to cały interpreter, ale nie dam głowy.
@mirasKo-Kalwario: Nie da się ukryć. Rozważałem tworzenie listy na zasadzie pętli zwiększającej zmienną o 1 i dopisującej do listy, ale nie chciałem niepotrzebnie komplikować kodu. Właśnie też sobie uświadomiłem, że zastanawiałem się, czy nie zaniżę w ten sposób wydajności, ale chyba dopisywanie do listy w Pythonie jest całkiem wydajne, nie? (łapię się na tym że o wydajności myślę z perspektywy Rusta...)
@sarveniusz: w pythonie asynchroniczność osiągało się do niedawna generatorami - patrz tornado, w js też przed async/await można bylo dzięki generatorom pisać asynchroniczny kod który wygląda jak synchroniczny itd
Range zwraca obiekt range a nie cała tablice/iterator
list(range) iteruje to całym range i zwraca całą zawartość do listy zapisując ją w pamięci
W pythonie generatory i list comprehensions są 'kompilowane' do kodu, który umożliwia wykonywanie na poziomie szybkości zbliżonej do C, o ilem ożna tak powiedizeć w ogóle o wykonywaniu kodu pythona. Zwykłe fory zaś, są wykonywane przez vmke pythona normalnie.
także
for x in range(something):
list.append(x)
będzie wolniejsze