Wpis z mikrobloga

Wrzucam rano bo może jeszcze komuś się przyda na dzisiejszy meczyk :)
Może nachosy z czterema pysznymi sosami? Dwa z nich są świetną niskowęglowodanową opcją, ja dla siebie smażę do nich skórki wieprzowe.

Przedstawiam przepisy na :
-sos serowy z cheddara
-guacamole
- bbq
- salsę teoretycznie jak w kinie

Sos serowy:
200g cheddara
100ml mleka 3,2 %
0,5-1 łyżki mąki pszennej

Cheddara zetrzeć na tarce, w blenderze albo drobno pokroić. Mleko zagotować, dorzucić ser i jak się roztopi dodać mąkę. Stopniowo, zacząć od ½ łyżki, zamieszać i zobaczyć czy wystarczająco zgęstniało, nie gotować za długo bo nie będzie się ciągnął!
*jak się boicie grudek, to zagotujcie np 70ml mleka a w reszcie rozpuśćcie mąkę :)
Można dodać papryki ostrej, słodkiej albo dowolnych ziół.
Guacamole :

1 duże, dojrzałe awokado
1 łyżka soku z cytryny
3 ząbki czosnku
1 papryczka cayenne
½ doniczki kolendry
1 nieduża czerwona cebula
Sól

Wszystko wrzucić do blendera i zmiksować. Jak nie ma blendera to drobno pokroić a awokado zmiażdżyć widelcem :D

Opcjonalnie można dodać pokrojonego w drobną kostkę, wyfiletowanego pomidora ale ja nie lubię :)

BBQ:
½ łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 cebula
¼ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki musztardy
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
¼ wędzonej papryki
200g passaty pomidorowej
50g brązowego cukru
50ml octu jabłkowego
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżka miodu
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu

Pokroić drobno cebulkę i czosnek, zeszklić na oleju. Dodać imbir, musztardę i papryczki i cukier i smażyć aż cukier się skarmelizuje. Dodać resztę składników i gotować 10 – 20 min aż zgęstenieje. Można zblendować, jeśli chcecie gładki sos ale nie trzeba, jeśli nie przeszkadzają wam kawałeczki warzyw.
* w oryginale było po 100g cukru i octu ale IMO to dużo za dużo

Salsa:
½ łyżki oleju
300ml passaty pomidorowej
½ papryki czerwonej
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki cukru
3 łyżki octu jabłkowego
1 cebula
Sól i pieprz
marynowane jalapeno albo inna ostra papryczka
*1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w odrobinie wody

Pokroić cebulę, czosnek i paprykę i zeszklić na oleju, dodać cukier i chwilę karmelizować. Dodać resztę składników i gotować ok 10 min, na koniec dodać pokrojoną marynowaną ostrą papryczkę (ilość wg uznania).  Jeśli sos wymaga dodatkowego zagęszczenia dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i krótko zagotować.
*na zdjęciu salsa jest robiona z pomidorów w puszce, wg przepisu z Kwestii Smaku. Następne próby były z passatą i taka jest dużo lepsza.

Salsę i BBQ ostatnio machnęłam z całych butelek passaty i zawekowałam w słoiczkach, serowego i guacamole niestetety nie da rady przygotować wcześniej na zapas.
Koszt całości uwzględniając całe opakowania produktów, w tesco online to: 57,05zł

Nieuwzględnione produkty: sól, pieprz, mąka pszenna i ziemniaczana
#gotujzwykopem
Pobierz
źródło: comment_AZ1cAwFwUlelksO3e2h6KqPfrtHich35.jpg
  • 39
@parasolki nie jest taki jak w kinie, dużo bardziej wyrazisty. Jak lubisz cheddar to będzie Ci smakował, jeśli nie to możesz zaeksperymentować z innym twardym, długodojrzewającym żółtym serem (typu bursztyn)
@parasolki cheddar ma specyficzną teksturę, która jak mi się wydaje w dużej mierze odpowiada za finalny efekt. Nie robiłam z żadnym miękkim żółtym więc nie wiem jak się zachowa. Ten "oryginalny" cheddar wygląda mniej więcej tak, kupisz bez problemu w biedrze, Tesco, lidlu. Są też "cheddary" w plastrach i topione - te się zdecydowanie nie nadają.
Pobierz
źródło: comment_2LfChJZTPpcR2DxMvAsWb0cowiQQPI8T.jpg
@chixi czyli przy każdym serze mąka i mleko to raczej jedyne potrzebne składniki? Oczywiście przyprawy wedle uznania, ale chodzi mi o to czy dodajesz coś innego czasami? Ja z sera to znam tylko krojony i topiony (,)

I czerwony z biedronki XD
@chixi Sos super. Cała robota to jakieś dwie minuty, smak jest bardzo żywo serowy. Brakuje mi w nim właśnie jakiejś nuty sztuczności z tych sosów kinowych, nie wiem z czym one są, pewnie jakiś plastik w proszku. Niemniej jednak pycha. Pokombinuje powoli z innymi serami twardymi, może znajdę coś ciekawego, ale to będzie zawsze mój punkt wyjściowy :D Zrobiłam połowę porcji i dodałam trochę papryki słodkiej proszkowanej, i jest to mniej więcej