Aktywne Wpisy
Soniakowski +4
„Czy tego chcemy, czy nie, wszyscy muszą umrzeć. Czy będziesz na Ukrainie, czy w Groznym, nic od tego nie zależy” – Kadyrow opublikował wideo z nowymi pułkami czeczeńskimi, które pójdą na wojnę na Ukrainie
Według Kadyrowa w Czeczenii powstały dwa nowe pułki – Achmat-Rosja i Achmat-Czeczenia, które wkrótce pójdą na wojnę z Ukrainą
Na kanale tg szefa republiki pojawił się film, na którym on sam i jego 23-letnia córka Aishat, pełniąca funkcję
Według Kadyrowa w Czeczenii powstały dwa nowe pułki – Achmat-Rosja i Achmat-Czeczenia, które wkrótce pójdą na wojnę z Ukrainą
Na kanale tg szefa republiki pojawił się film, na którym on sam i jego 23-letnia córka Aishat, pełniąca funkcję
![](https://wykop.pl/cdn/c3201142/6ea09adc52ad6d89af46abb888f79deee476daeeea7c08d2aee3809aa4c863eb,w150h100.jpg?author=Soniakowski&auth=8ff760608737cbff2a1ba76e18295eee)
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/krystiano_ps3_gmufSdUJ1l,q60.jpg)
krystiano_ps3 +41
#!$%@?, jak to podłączyć, bo nie wiem już, ja #!$%@?
![](https://wykop.pl/cdn/c3201142/5090871a2f4b83c43fefa3b05c73bbecfd6276dfef3a6f2e3e2430265dcfd27a,w150.jpg?author=krystiano_ps3&auth=43d0a914725941be2e740ec6df3e79d5)
Może nachosy z czterema pysznymi sosami? Dwa z nich są świetną niskowęglowodanową opcją, ja dla siebie smażę do nich skórki wieprzowe.
Przedstawiam przepisy na :
-sos serowy z cheddara
-guacamole
- bbq
- salsę teoretycznie jak w kinie
Sos serowy:
200g cheddara
100ml mleka 3,2 %
0,5-1 łyżki mąki pszennej
Cheddara zetrzeć na tarce, w blenderze albo drobno pokroić. Mleko zagotować, dorzucić ser i jak się roztopi dodać mąkę. Stopniowo, zacząć od ½ łyżki, zamieszać i zobaczyć czy wystarczająco zgęstniało, nie gotować za długo bo nie będzie się ciągnął!
*jak się boicie grudek, to zagotujcie np 70ml mleka a w reszcie rozpuśćcie mąkę :)
Można dodać papryki ostrej, słodkiej albo dowolnych ziół.
Guacamole :
1 duże, dojrzałe awokado
1 łyżka soku z cytryny
3 ząbki czosnku
1 papryczka cayenne
½ doniczki kolendry
1 nieduża czerwona cebula
Sól
Wszystko wrzucić do blendera i zmiksować. Jak nie ma blendera to drobno pokroić a awokado zmiażdżyć widelcem :D
Opcjonalnie można dodać pokrojonego w drobną kostkę, wyfiletowanego pomidora ale ja nie lubię :)
BBQ:
½ łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 cebula
¼ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki musztardy
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
¼ wędzonej papryki
200g passaty pomidorowej
50g brązowego cukru
50ml octu jabłkowego
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżka miodu
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
Pokroić drobno cebulkę i czosnek, zeszklić na oleju. Dodać imbir, musztardę i papryczki i cukier i smażyć aż cukier się skarmelizuje. Dodać resztę składników i gotować 10 – 20 min aż zgęstenieje. Można zblendować, jeśli chcecie gładki sos ale nie trzeba, jeśli nie przeszkadzają wam kawałeczki warzyw.
* w oryginale było po 100g cukru i octu ale IMO to dużo za dużo
Salsa:
½ łyżki oleju
300ml passaty pomidorowej
½ papryki czerwonej
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki cukru
3 łyżki octu jabłkowego
1 cebula
Sól i pieprz
marynowane jalapeno albo inna ostra papryczka
*1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w odrobinie wody
Pokroić cebulę, czosnek i paprykę i zeszklić na oleju, dodać cukier i chwilę karmelizować. Dodać resztę składników i gotować ok 10 min, na koniec dodać pokrojoną marynowaną ostrą papryczkę (ilość wg uznania). Jeśli sos wymaga dodatkowego zagęszczenia dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i krótko zagotować.
*na zdjęciu salsa jest robiona z pomidorów w puszce, wg przepisu z Kwestii Smaku. Następne próby były z passatą i taka jest dużo lepsza.
Salsę i BBQ ostatnio machnęłam z całych butelek passaty i zawekowałam w słoiczkach, serowego i guacamole niestetety nie da rady przygotować wcześniej na zapas.
Koszt całości uwzględniając całe opakowania produktów, w tesco online to: 57,05zł
Nieuwzględnione produkty: sól, pieprz, mąka pszenna i ziemniaczana
#gotujzwykopem
Są czasochłonne, gotowe można czasem upolować na allegro
edit: widzę że już się ktoś przyczepił :D
I czerwony z biedronki XD
Żółtko dodatkowo zagęści, więc trzeba będzie zmniejszyć ilość mąki ale sądzę, że nie będzie miało wpływu na smak