Wpis z mikrobloga

#kiciochpyta #java

Dobrze to rozumiem? Chce zrobić aplikacje z bazą danych i dostępem przez internet.
Potrzebuję javese do stworzenia aplikacji, hibernate do stworzenia bazy danych, springa do zrobienia dostępu do internetu. Rest api do stworzenia portalu? Trochę tego dużo i się już gubię.
  • 8
@noidobrze: Bardzo ogólne te pytania, próbowałeś szukać jakiegoś wprowadzenia do aplikacji webowych?

o taką odpowiedz mi chodziło. Jaka technologia łączy springa z warstwą htmm css?

HTML/CSS jest zwracany przez aplikację webową do klienta (zazwyczaj przeglądarka) jako odpowiedź http. Jeśli zdecydujesz się na Springa, to jego zadaniem jest ułatwienie wygenerowania odpowiedzi, żeby nie bawić się w ręczne ogarnianie Servletów. W praktyce może to wyglądać tak, że w aplikacji masz szablon pliku html,
@noidobrze: Wstrzymam się od ocen, bo nie znam node.js od strony praktycznej. Co do mongo - to juz stricte zależy od tego co chcemy zrobić. Mongo to zupełnie inne podejście niż tradycyjne bazy relacyjne, a nie "lepsze/gorsze".

Poza tym, Spring wcale nie jest taki kobylasty ;) Spring boot pozwala na postawienie apki webowej dosłownie w 10 minut. Ten przykład który podesłałem dobrze to pokazuje.
@LoginZeStali ja się właśnie uczę "fullstackowania", podejście wymagające najmniej nauki to chyba spring i generowanie htmli za pomocą thymeleafa. Z kolei najlepsze podejście to z tego co słyszałem (jeszcze nie korzystałem bo mam zamiar wdrożyć w następnym projekcie) to robisz rest controllery w springu po stronie klienta np angularem interpretujesz dane