Wpis z mikrobloga

czy wypuszczane ma mieć średnicę taką jak pręty w stopie czy jak zbrojenie w słupie?

@szkodnikPL: Tzw. wytyki (zbrojenie startowe słupów lub ścian) powinno mieć taką samą średnicę jak to w słupie, a jego kształt i długość zależą od wymaganej długości zakotwienia oraz warunków montażu.
Wymagania co do długości zakotwienia znajdziesz w PN-EN 1992-1-1:2008
@szkodnikPL: Żeby być precyzyjnym to muszę dodać, że możliwa jest sytuacja, że wytyki mogą być innej średnicy niż zbrojenie w słupie lub ścianie, ale jest to stosowane, gdy wytyki są dłuższe, a zbrojenie w słupie wtedy mocujemy do wytyków nie na poziomie góry ławy, tylko wyżej. Takie zbrojenie jest wtedy dostosowane do przebiegu sił wewnętrznych.
Jednak założyłem, że pytasz o wytyki, które minimalnie wystają z ławy i pręty w słupie chcesz
@flager: Dokładnie, chodzi o sytuację którą założyłeś. Ale dobrze wiedzieć, że jest też taka możliwość. A co sądzisz na temat zbrojenia słupa prętami fi8? Czy jednak ze względów statyczno-wytrzymałościowych trzymać się fi12 ze starej krajowej normy?
@szkodnikPL: Pewnie pytasz o starą normę ogólnobudowlaną, a ja niestety nie siedzę w budownictwie ogólnym, więc nie wiem co ona mówi na ten temat.
Eurokod zaleca min. 8mm. Jednak pamiętaj, że twoje zbrojenie musi spełniać warunek zbrojenia minimalnego i 8mm może być niewystarczające dla większych przekrojów.