Wpis z mikrobloga

#webdev

mirki jaki OS wybrać pod wordpress + letsencrypt? Windows z SQL i XAMP czy jakieś UBUNTU z LAMP? Szukam na necie, ale szczerze mówiąc to gówno jest.
Dla mnie ważne by było GUI bo jak mam coś w konsoli pisać to mnie #!$%@? strzela jednym słowem.
  • 11
nie prościej kupić jakiś hosting za dychę z sax.pl czy hekko i dodać darmowy SSL, potem sobie modzisz na subdomenach do woli
@davidero69: No to stawiaj dowolny system (może być Ubuntu), do tego PHP, Nginxa/Apache, MariaDB/MySQL, wrzucasz na serwer phpMyAdmin i Wordpressa, Certbota do let's encrypta. Po drodze przyda Ci się serwer FTP, żeby wrzucać PMA czy Wordpressa czy bieżąco działać. Nie ma sensownych GUI do takich rzeczy, jeżeli już to panele pokroju DirectAdmin mają skrypty instalacyjne i wstępnie konfigurujące to wszystko. https://www.directadmin.com/pricing.php. Ale to kosztuje.

Ewentualnie stawiaj Dockera, szukaj jakiegoś gotowego obrazu
Nie mam pojęcia w czym mogą Cię ograniczać.

@zwierzak40: w ilości dostępnej pamięci, którą moja strona potrafi zajechać, tak samo w zużyciu CPU.

Skąd VPS z windowsem tańszym niż hosting? Z arubacloud lub digitalocean :)

Postawiłem CentOs7 + wgrywam Zpanel i myślę, że to styknie. Jakiś pulpit zdalny do tego centos by się przydał, bo póki co tylko konsolowo mogę :/
Skąd VPS z windowsem tańszym niż hosting? Z arubacloud lub digitalocean :)

@davidero69: Ale to nie będzie tańszy niż zwykły hosting typu webh.pl z 2GB RAM, 1vCPU, 50GB SSD dysku, gdzie o nic się nie martwisz.

wgrywam Zpanel i myślę, że to styknie

@davidero69: Zpanel o ile się nie mylę został porzucony kilka lat temu z bardzo starym stosem oprogramowania. Sam brak PHP7 to dwukrotnie dłuższy czas wykonywania skryptów PHP