Witam Was serdecznie, odkąd wróciłem do Wiedźmina 3 borykam się z problemem - w ciągu trzech, ciągłych godzin gry komputer wyłączył się w sposób jakby odcięto mu zasilanie (nie było żadnego laga czy coś) i po sekundzie uruchomił ponownie. Powtórzyło się to trzy razy, stąd założenie tego tematu. Mam podkręcony procesor i5-4690k na 4.5ghz przy 1.27V w trybie offset od ok. 3 lat, 1.5 roczną kartę graficzną Palit GTX 1070 SJS na 2063 realnego taktowania rdzenia i 4400mhz pamięci w grach. Przez około rok używałem podkręconych pamięci Crucial Ballistix Sport 2x8gb 1600mhz CL9 na 2400mhz cl10 1.76V. Przewiduję, że to pamięci, ponieważ przy OC występowało to znacznie częściej. Z drugiej strony znajomy, który ma taki sam zestaw oprócz grafiki (970tka) wymieniał swojego CoolerMastera G550M z powodu restarów, niestety nie pamiętam szczegółów, jak to u niego wyglądało.
Będę wdzięczny za pomoc, sam nie wiem jak rozpoznać usterkę, ponieważ dziennik zdarzeń windowsa nie informuje o żadnym błędzie a o uruchomieniu komputera bez czystego zamknięcia. Najgorszej by było, jakby się okazało że to procesor lub płyta główna padła od OC ramu, jeśli jest to możliwe oczywiście… #pcmasterrace #nvidia #intel #overclocking #komputery #pc #informatyka
@karoleeek: najpierw to sprawdź temperatury, może cpu się grzeje, może sekcja zasilania na mobo umiera, a może jakiś problem z zasilaczem na dużym poborze mocy, możliwości co może nie grać jest kilka.
@Kremufczyn: Przez ostatnie 3 lata nie było żadnego problemu z procesorem i to również w wiedźminie (przegrałem 100 godzin bez jakichkolwiek restartów).
@karoleeek U mnie takie coś parę lat temu działo się na phenomie x6 podkręconym z 2,7 do 3,7 GHz. Przyczyną okazało się nadpalone gniazdo dodatkowego zasilania 12 V płyty głównej. Podkręcony phenom ciągnął tak wielki prąd, że gniazdo nie wyrobiło obciążenia...
@karoleeek: pobierz occt i puść infinite stress test i monitoruj napięcia na liniach (będziesz miał monitoring w tym programie). Jak przez około godzinę nic się nie stanie, to trzeba szukać przyczyny gdzieś indziej. 75 stopni to jeszcze spokojnie akceptowalna temperatura, więc nie powinno to powodować awaryjnych restartów.
@smk666: Dobrze rozumiem, że skończyło się to wymianą płyty głównej, tak? Moim zdaniem to jest mało prawdopobone, płyta to MSI Z97 Gaming 3, a więc przeznaczona do OC. Jak dobrze pamiętam to dalej i5 po OC ciągnie mniej niż i7, więc wydaje mi się to nieprawdopodobne.
@Kauabang: BSODy przy OC pamięci wywalały się jedynie przy uruchamianiu systemu, jeśli Windows się uruchomił to w trakcie stress testów robił się taki restart jak tutaj lub "bootloop" prowadzący do resetu ustawień biosu.
@karoleeek Akurat wtedy przesiadłem się na gamingowego lapka ale płyta (M4A87TD EVO, więc też nie byle gówno) po wyczyszczeniu pinów z sadzy i wymianie wtyczki zasilacza śmiga do dzisiaj u mojego kumpla bez problemów. Przyczyną była kiepska jakość styków w zasilaczu chiefteca 600W modular i przeładowanie linii ogromnym prądem - ten phenom wciągał po oc wg obliczeń około 150W.
@Kremufczyn: Przywrócę cały bios do stockowych, słyszałem że zbyt wysokie napięcie może spowodować zmniejszenie potencjału oc podzespołów, jeśli to nie pomoże to będę próbować z 1.55V na ramy. Gorzej, że "testy" na stockowych będą wiązały się ze zmniejszeniem ustawień albo utratą płynności jeśli chodzi o Wiedźmina, niezbyt fajna robota..
@karoleeek: No to co Ci szkodzi sprawdzić. Zobacz obydwie wtyczki do mobo czy się nic nie dzieje. Może się jeszcze okaże że naprawisz sprzęt za darmo. ( ͡°͜ʖ͡°)
@Kremufczyn: @freaky-: @smk666: @Kauabang: Fizyczne oględziny za mną, nie znalazłem niczego specjalnego, końcówki są w normalnym stanie (nie mogłem wyjąć jedynie tej 8 pin z góry ze względu na chłodzenie, sprawdziłem ją pod mocną latarką). Naa backplate zauważyłem taką plamę w miejscu radiatorów chyba sekcji zasilania, widać na tych zdjęciach: https://imgur.com/a/e7u00En
@Kremufczyn: @freaky-: @smk666: @Kauabang: Odpaliłem power supply test w OCCT na domyślnym biosie a potem z podbiciem do 1.55V ramu, w obu przypadkach test oblany w niecałą minutę. Będę szukał zasilacza na zmianę, ale myślę jeszcze o tej plamie, może to ona powoduje crash procesora? Nie chciałbym próbować dalej ze względu na ryzyko uszkodzenia dysków takimi restartami.
@karoleeek Ta plama to mi wyglada najwyżej na odcisk tłustego palucha przy montażu ( ͡º͜ʖ͡º). Podmień zasilacz, może być tak, że się szyna 12V nie wyrabia pod obciążeniem. Alternatywnie wstaw jakąś słabą grafikę lub użyj zintegry i ponów testy.
@Kremufczyn: @freaky-: @smk666: @Kauabang: Mieliście rację, na 99.9% zasilacz. Przed chwilą wyjąłem kartę graficzną i na zintegrowanej z domyślnymi ustawieniami biosu zrobiłem test. 10 minut bez problemu, to samo z linx'em, czyli procesor nie był problemem.
Teraz zostało jedynie poszukiwanie nowego modelu chociażby na czas reklamacji CoolerMastera, więc jeśli macie jakieś propozycje z minimum 5 letnią gwarancją (nauczyłem się po dzisiaj) to będę wdzięczny.
odkąd wróciłem do Wiedźmina 3 borykam się z problemem - w ciągu trzech, ciągłych godzin gry komputer wyłączył się w sposób jakby odcięto mu zasilanie (nie było żadnego laga czy coś) i po sekundzie uruchomił ponownie. Powtórzyło się to trzy razy, stąd założenie tego tematu. Mam podkręcony procesor i5-4690k na 4.5ghz przy 1.27V w trybie offset od ok. 3 lat, 1.5 roczną kartę graficzną Palit GTX 1070 SJS na 2063 realnego taktowania rdzenia i 4400mhz pamięci w grach. Przez około rok używałem podkręconych pamięci Crucial Ballistix Sport 2x8gb 1600mhz CL9 na 2400mhz cl10 1.76V. Przewiduję, że to pamięci, ponieważ przy OC występowało to znacznie częściej. Z drugiej strony znajomy, który ma taki sam zestaw oprócz grafiki (970tka) wymieniał swojego CoolerMastera G550M z powodu restarów, niestety nie pamiętam szczegółów, jak to u niego wyglądało.
Będę wdzięczny za pomoc, sam nie wiem jak rozpoznać usterkę, ponieważ dziennik zdarzeń windowsa nie informuje o żadnym błędzie a o uruchomieniu komputera bez czystego zamknięcia. Najgorszej by było, jakby się okazało że to procesor lub płyta główna padła od OC ramu, jeśli jest to możliwe oczywiście…
#pcmasterrace #nvidia #intel #overclocking #komputery #pc #informatyka
Komentarz usunięty przez moderatora
U mnie takie coś parę lat temu działo się na phenomie x6 podkręconym z 2,7 do 3,7 GHz. Przyczyną okazało się nadpalone gniazdo dodatkowego zasilania 12 V płyty głównej. Podkręcony phenom ciągnął tak wielki prąd, że gniazdo nie wyrobiło obciążenia...
Akurat wtedy przesiadłem się na gamingowego lapka ale płyta (M4A87TD EVO, więc też nie byle gówno) po wyczyszczeniu pinów z sadzy i wymianie wtyczki zasilacza śmiga do dzisiaj u mojego kumpla bez problemów. Przyczyną była kiepska jakość styków w zasilaczu chiefteca 600W modular i przeładowanie linii ogromnym prądem - ten phenom wciągał po oc wg obliczeń około 150W.
No to co Ci szkodzi sprawdzić. Zobacz obydwie wtyczki do mobo czy się nic nie dzieje. Może się jeszcze okaże że naprawisz sprzęt za darmo. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@smk666: @Kauabang: @freaky-:
Teraz zostało jedynie poszukiwanie nowego modelu chociażby na czas reklamacji CoolerMastera, więc jeśli macie jakieś propozycje z minimum 5 letnią gwarancją (nauczyłem się po dzisiaj) to będę wdzięczny.