Wpis z mikrobloga

Upały doprowadziły do tego że w studni jestem w stanie wyciągnąć max 150 litrów wody dziennie.
Trawnik, warzywa, no i moje pomidory + #chili #papryczki w szklarni - to zdecydowanie większe wymagania co do ilości wody. Ten stan rzeczy Skłonił mnie do oszczędności zasobów.
Jak?
Postanowiłem zainwestować w szklarni w nawadnianie kropelkowe.
Ogólny koszt inwestycji to 90zl.
20m linii zasilającej i 50 sztuk kapilarow.
Baniak (chyba)100 litrowy już wcześniej miałem.
Metalowa rurka podgrzana na kuchence i cyk już wypalona dziura na kranik. Szybki montaż kranu, testuję. Nie przecieka, więc biorę się teraz za wykonanie podstawy pod zbiornik by stał jak najwyżej aby ciśnienie było jak największe. W końcu przydały się stare palety.
Następnie przystępuję do wykonania dziurek w linii kroplujacej. Wkrętarka plus wiertło 3 mm no i pozostaje włożyć wkluwki i ustawić kapilary pod korzenie i voilà. Chwila prawdy, napelniam beczkę woda z studni, otwieram zawór w beczce i działa!
Po chwili pod kazdym krzakiem mokra ziemia.
monstrum - Upały doprowadziły do tego że w studni jestem w stanie wyciągnąć max 150 l...

źródło: comment_NLU0Ug0oT84XdWgScHrSD1D61QWekSpn.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • 1
Moją największą obawą było to czy ciśnienie będzie na tyle duże że woda będzie wychodzić przez kapilary, tym bardziej że mam ich 50 - tyle ile mam krzaczków. Na szczęście z kazdej lecą krople. Doszło do tego, że musiałem nawet kranik w beczce lekko przymknąć bo za szybko spływała woda z beczki.
  • Odpowiedz
@monstrum: ciśnienie z beczki jest wystarczające? ile metrów długości ma ta instalacja bo też muszę coś zrobić do mojego ogrodu ale ja myślałem o podłączeniu pod kran w ogródku z włącznikiem czasowym.
  • Odpowiedz
  • 3
@Tropz tak jak pisałem w poprzednim poście, ciśnienie jest na tyle duże że byłem nawet zmuszony lekko przykręcić kranik bo z baniaka zbyt szybko uleciała woda. O 21 napelnilem, o 8 rano już nie było wody. Kapilary które zastosowalem mają wydajność 2 litry na godzinę, przy 50 sztukach są w stanie wypić całą wodę. Moją szklarnia ma 6x4m. Długość linii to 15 m.
  • Odpowiedz
@monstrum: mógłbyś mi powiedzieć co to za roślina w lewym dolnym rogu (zdjęcie z beczką)? Wysiało mi się coś takiego na warzywniku i nie mogę sobie przypomnieć co tam mogło wcześniej rosnąć( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz