Wpis z mikrobloga

#bloodborne - jakieś rady macie dla początkującego? :) Obecnie rozwaliłem drugiego bossa i gra się miodnie, ale mam ciągle dylemat jak rozwijać bohatera, w co ładować upgrade'y, jakie przedmioty mogę zużyć, a które można wykorzystać efektowniej w dalszych fazach gry itd.? Np. wykorzystywanie czaszek szaleńca, krwawych kamieni, punktów wglądu itp.?
P.S. Gram offline póki co. :)

#gry #ps4
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dawidinho8:
1. Jak rozwaliłeś drugiego bossa to idź tą drogą, sam załapiesz pewne mechaniki, taktyki. Najważniejsza jest przyjemność z gry - jeśli tobie się w jakiś sposób gra dobrze, to rób tak dalej.
2. Postać rozwijaj zgodnie z punktem 1. mojego komentarza ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czyli jeśli dobrze ci się gra na przykład Hunter Axe (Topór Tropiciela) i ma ona najlepsze skalowanie do siły (literka D), to tę statystykę rozwijaj najbardziej. Tylko pamiętaj, że górna granica, gdzie warto rozwijać daną statystykę to 50. W międzyczasie rozwijaj też Witalność i Wytrzymałość (Witalność również do 50, wytrzymałość spokojnie możesz mieć mniej, bo w zasadzie nie ma takiego bossa, w którego mógłbyś pruć bez opamiętania bez uniku).
3. Czaszka szaleńca daje ci punkt wglądu. Najlepiej używać czaszek tylko wtedy, kiedy potrzeba ci punktów wglądu, ponieważ jeśli masz 15 punktów wglądu i więcej, to świat zaczyna się nieco zmieniać - wrogowie mają nowe ataki itp.
Krwawe kamienie - chodzi ci o fragmenty krwawego kamienia czy krwawe klejnoty?
Krwawe Klejnoty można ''włożyć'' do broni. Każda b--ń może mieć maksymalnie 3 gniazda na klejnoty (kolejne gniazda odblokowują się przy ulepszaniu broni). Jest to najważniejszy sposób na polepszenie statystyk danej broni - niektóre dają lepszy DMG, niektóre zwiększają DMG np. ognia, inne dodają jakieś efekty. Zdecydowanie warto ich
  • Odpowiedz
@Dawidinho8:
- Poziomy na początek najlepiej ładować w Vitality i Endurance. Imho przynajmniej do 20/20 zanim zaczniesz rozwijać inne staty.
- Quality build (tzn. oparty na rozwijaniu Strength i Skill) jest całkiem przyjemny na początek, bo pozwala na efektywne używanie niemal każdej broni
- Przedmioty możesz zużywać wedle uznania, nie ma to zbyt dużego wpływu na rozgrywkę
- Zacznij robić Chalice Dungeons (nie martw się, jeżeli jeszcze nie wiesz co to) zaraz jak tylko zyskasz do nich dostęp, zamiast zostawiać wszystko na koniec
- Rozglądaj się i eksploruj - w grze jest od z-------a opcjonalnych lokacji, które bardzo
  • Odpowiedz
@Dawidinho8: Przede wszystkim - graj tym czym lubisz. Tą bronią którą dobrze ci się gra. Ja lubiłem Topór tropiciela, ale niestety zmusiłem siebie do przejścia na święte ostrze Ludwiga, mimo że go nie lubiłem bo miał większe obrażenia. Lubisz szybkie bronie - ładuj w skill. Lubisz zadawać dużo obrażeń ale wolno? Idź w siłę. Chcesz pobawić się ostrzem Ludwiga? Ulepsz obie statystyki do równych wartości. Chcesz zadawać potężne obrażenia ale
  • Odpowiedz
@GdzieJestBanan: Dzięki za rady! No przyjemność z gry jest mega. :) Za każdym zakrętem czycha coś nowego, jakieś wyzwanie, ale nic na tyle p----------o żeby po paru próbach nie dało się tego ogarnąć. :D Mega satysfakcjonujące.
W sumie nasunęło mi się parę pytań:

i ma ona najlepsze skalowanie do siły (literka D)

Z tego co kojarzę to literki są od A do E i chyba A to najlepsze? Czyli że im więcej siły mam, tym większy dmg boost do broni. Chyba że źle myślę.
  • Odpowiedz
Z tego co kojarzę to literki są od A do E i chyba A to najlepsze? Czyli że im więcej siły mam, tym większy dmg boost do broni. Chyba że źle myślę. :)

@Dawidinho8: Dobrze myślisz :) Tylko najlepsze jest S, ale niewiele broni ma takie skalowanie, a jeśli ma, to tylko po ulepszeniu +10.

Nie ma sensu chomikować tych gemów bo je można zawsze wyjąć i przełożyć do innej broni. W jaką b--ń iść? W jaką ci wygodnie. ;)
Szał, inaczej frenzy - matko bosko wystrzegaj się tego jak ognia. Jak złapiesz frenzy, to zaczyna się wypełniać pasek na górze ekranu - jak dojdzie to 100%, to w-----e ci większość/całe HP. Warto na tę okazję mieć ze sobą leki
  • Odpowiedz
@Dawidinho8: zanim ulepszysz b--ń do plus 7 już raczej znajdziesz swoją wymarzoną, a odłamki krwawego kamienia i bliźniacze odłamki krwawego kamienia możesz na spokojnie używać bo potem będzie ich od cholery
  • Odpowiedz