Aktywne Wpisy
Hellicon +19
W ogóle to jestem zażenowany postawą Mirków. Toruńska Zuzia odnalazła się po weekendzie, a tu brak memów i jazdy po temacie. Te wszystkie Mirabelki z tekstami 'nie wiesz, nie oceniaj, pewnie ufo ją porwało' zasługują na roast. O klasycznym 'rodzina prosi o niezadawanie pytań' to już nawet szkoda gadać.
wazogrodowy +2
Cześć wykop. Jestem tu nowy. Ch iałbym się przywitać i mam nadzieję że zostanę tutaj przyjęty
#ateizm #pytanie #pytaniedoeksperta #wiara
Komentarz usunięty przez autora
A bóg to k---a mógł se powstać z niczego nie?
A bóg to k---a mógł se powstać z niczego nie?
Bo Bóg jest wszechmogący...
@deamliner: Ciężkie pytanie i sam czekam aż nauka dowiedzie jak było naprawdę. Pamiętaj że czas jest względny, więc nie możemy traktować czasu przed big bangiem jako jakiegoś okresu na osi. Polecam poczytać teorie Hawkinga na temat tego co było przed wielkim wybuchem.
Ciekawe przemyślenia na ten temat ma również Sean Carroll. Tutaj jego rozmowa z Joe Roganem:
https://www.youtube.com/watch?v=ihadkfVk2dQ
Ale ogólnie
Niektórzy próbują to w jakiś sposób pogodzić. Zerknij na wykłady m. in. ks. prof. Michała Hellera. Poza tym w Polsce niezwykle
@deamliner: To wszystko prawda dopóki nie zaczniesz się pytać która z teorii jest bardziej użyteczna. Teoria Wielkiego Wybuchu dostarcza nam użytecznych przewidywań, które można porównać z rzeczywistością i zweryfikować teorię.
A z teorią, że Wszechświat został stworzony przez osobowego Boga? Jedyne co tutaj gra według
Pozwolę więc sobie zacytować siebie
Zasadniczo, z czysto naukowego punktu widzenia, to naszym światem rządzą prawa fizyki. Przed wielkim wybuchem nie wiadomo co było, i nigdy nie będzie wiadomo, bo prawa fizyki pozwalające nam odkrywać przeszłość, zaczęły istnieć wraz z wielkim wybuchem, więc używając ich nie da się stwierdzić co było wcześniej.
To tak, jakbyś miał w dłoniach