Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Od początku tego roku jestem pierwszy raz w życiu na tabletkach antykoncepcyjnych. Zostały bardzo źle dobrane i od początku bardzo źle się czułam. Pomimo tabletek miesiączki były bardzo bolesne, obfite i długie.
Zaczęłam je brać głównie ze względu na antykoncepcje, ale też dlatego, że normalnie miałam obfite i bolesne miesiączki. Niestety teraz jest gorzej, bo boli dużo bardziej (lol). Dałam sobie parę miesięcy na przyzwyczajenie organizmu do nich, ale poszłam ostatnio do ginekologa po zmianę.
Powiedział, że to bardzo dziwne, że miałam tyle dolegliwości. Że pomimo tabletek krwawienie było mocniejsze i bardziej bolesne. Zmienił mi oczywiście na inne, ale dał do zrozumienia, że może po prostu mój organizm ich nie chce. Ani tych, ani żadnych innych i polecał plastry, albo wkładki.
No ja póki co nie chcę żadnej innej metody, ale boję się, że nawet zmiana tabletek nie pomoże. Mam dosyć mocne bóle brzucha np. teraz - kiedy kończę blister i za tydzień powinnam dostać krwawienie.
Tak mówiąc szczerze to czuję się tak jakbym w ogóle ich nie brała. Jakby cały mój cykl normalnie działał. Jakbym faktycznie za tydzień miała dostać okresu, bolą mnie teraz piersi i brzuch, czuję się dokładnie tak jak zawsze. A przecież owulacja jest zatrzymana i chyba nie powinnam się czuć tak jak przed miesiączką. Więc skąd ta tkliwość i bolesność piersi, bóle brzucha?

Polecacie mi zmienić ginekologa? Jest to ktoś u kogo byłam drugi raz w życiu, bo się przeprowadziłam do nowego miasta. I teraz nie wiem, czy poleca mi wkładki bo chce sobie zarobić (bo to dużo kosztuje przecież) a wystarczy zmienić po prostu tabletki, czy faktycznie mój organizm może w ogóle nie chcieć tabletek i zrezygnowanie z nich byłoby konieczne? Nastraszył mnie, że zmiana tabletek nic nie pomoże, bo to mój organizm ich nie chce.

#rozowepaski #zdrowie #medycyna

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy studenckie - bogata oferta przez cały rok
  • 8
@AnonimoweMirkoWyznania Mówi się, że czwarty lekarz jest najmądrzejszy ( ͡º ͜ʖ͡º) (bo pozostałych trzech już wykluczyło możliwe terapie). To, że pierwsze tabletki Twojemu organizmowi nie podpasowały i gin informował, że może też być problem z innymi nie oznacza, że lekarz nie zna się na fachu... Z drugiej strony lekarzowi dobrze jest ufać, więc jak Ci nie podpasował to może i lepiej poszukać takiego u którego będziesz czuła
@AnonimoweMirkoWyznania Oczywiście, że zmienić. Ja się nigdy nie ograniczałam do opinii jakiegokolwiek jednego lekarza. I wiele razy dobrze na tym wyszłam. I faktycznie całkiem możliwe, że twój organizm nie będzie tolerował żadnych tabletek, one nie są dla każdego. Ważne, żebyś wykonała wszelkie niezbędne badania, wtedy będzie wiadomo co i jak, bo reakcja twojego organizmu nie jest normalna a dalsze ich przyjmowanie może ci po prostu zaszkodzić.
@AnonimoweMirkoWyznania ja bym odstawila od razu skoro masz tak źle objawy. Potem. Zmienić ginekologa iu opowiedzieć o tych reakcjach na te leki. Badania hormonalne może powinnaś zrobić na początek, żeby celnej dobrać anty?
@AnonimoweMirkoWyznania trafiłam kiedyś do lekarza, który miał własnoręcznie narysowana w zeszycie os x i y (gdzie x i y to zawartość hormonów) i zaznaczone punktami tabsy. Mówił, że w zależności od objawów niepożądanych można zmieniać tabletki, ponieważ jeden hormon np odpowiada za zatrzymanie wody a drugi za bóle głowy itd. Da się znaleźć idealne tabletki ale czasem pierwszy strzał nie wystarcza. Poza tym warto zrobić próby watrobowe żeby się dowiedzieć czy przyjmowanie
OP: @GoSiulKa: Miałam robione usg ginekologiczne. Od razu zapisałam się na wizytę z USG, wszystko jest bardzo dobrze. Co do badana w innym dniu powiedział, że porozmawiamy o tym jak nowe tabletki mi nie podpasują.
@proforma: Byłam prywatnie (do ginów chodzę tylko prywatnie)
@RozowyPaskud: Bałam się troche, że chce mnie po prostu naciągnąć na wkładki, gdzie on zarobi na zakładaniu jej (różne rzeczy się czytało na forach dla