Wpis z mikrobloga

Nigdy sie nie zajmowalem #sqlite. Wczoraj zaczalem port z #mysql i c--j mnie strzelal co chwile ( ͡° ʖ̯ ͡°) a to sciezka sie gubila do pliku sqlite, jak juz zrobilem globalna, to sie okazalo ze sqlite nie wspolpracuje z PDO::rowCount i wiele miejsc wymagalo pisania obejscia. Zeby nie bylo slodko, sqlite nie lubi sie tez z pojedynczym apostrofem i kazde zapytanie musi isc przez prepare() inaczej za c--j nie zapisze np "don't" ( ͡° ͜ʖ ͡°) a i nie ma lekko, sqlite to "pascal" i ucieczke robi sie dokladajac apostrof kolejny a nie slash ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#php
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

i kazde zapytanie musi isc przez prepare()

@sierzchula: Nie będzie mi jakaś biblioteka narzucała jak pisać kod! Kiedyś ludzie pisali bez prepared statements i to dzięki temu php jest tak popularne. O dobrze płatnej pracy przy legacy nie wspominając.
  • Odpowiedz
@sierzchula: Racja. Powinienem był napisać "między innymi dzięki temu", bo slashowanie stringów dla bazki to tylko jeden z wielu przejawów gównianego kodu.
  • Odpowiedz
@plushy: Ten mój sarkazm z założenia miał bazować na nietrafionej argumentacji, więc się nie skupiłem na szczegółach. Nie wiem czy obecnie w innych językach płaczą nad tym, że muszą robić "po nowemu".
  • Odpowiedz