Wpis z mikrobloga

Mirki, pytanie do #raspberrypi . Przykładowo mam plik: /etc/hostapd/hostapd.conf . On odpowiada za tworzenie Access Pointa. Chciałbym aby ten plik był pobierany z katalogu /boot/ abym z poziomu Windowsa mógł go łatwo wyedytować. Wiem, że RPI ma coś takiego z plikiem wpa_supplicant.conf (https://raspberrypi.stackexchange.com/questions/10251/prepare-sd-card-for-wifi-on-headless-pi).
Pytanie czy mogę jakoś dorobić to samo tylko do pliku: /etc/hostapd/hostapd.conf ? W teorii mógłbym jakoś go przenosić na starcie, ale musiałbym też zapisywać datę przenoszenia pliku (bo przecież RPI by się wtedy restartowało) itd. Ma ktoś jakiś łatwiejszy pomysł?
Wołam #linux #raspbian #raspberry
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Chciałbym aby ten plik był pobierany z katalogu /boot/ abym z poziomu Windowsa mógł go łatwo wyedytować.

@loginek0: rsync na pliku z /boot/ do /etc/hostapd.conf *w /etc/rc.local
  • Odpowiedz
@Kryspin013: O widzisz, chyba o to chodziło :). Dzięki. Pytanie tylko czy mogę w łatwy sposób skopiować konfigurację tego pliku raspberrypi-net-mods.service i zrobić pod siebie, aby się automatycznie zaczytywała. Nie znalazłem niestety dokumentacji tego projektu :(
  • Odpowiedz
@loginek0: to jest plik systemd więc szukasz informacji jak ustawić systemd. Najpierw musisz w tym pliku pozmieniać wszystko co potrzebujesz i nazwać go inaczej. Jeśli się nie mylę bierzesz sam plik *.service. Potem go wrzucasz w odpowiednie miejsce tj. w /etc/systemd/system/ (znowu jeśli się nie mylę). Potem robisz sudo systemctl enable nazwatwojegopliku.service
  • Odpowiedz