Wpis z mikrobloga

@RichKidOfSnapchat: repo powinno zawierać cały i jeden projekt. Ilośc stron nie ma znaczenia. Jeżeli robisz kilka niezwiązanych ze sobą (i w planach rozwijanych) stronek - to robisz osobne repo.

Jak robisz sobie wizytówkę na githubie to samego htmla nawet nie wrzucaj ;)
  • Odpowiedz
@RichKidOfSnapchat: po co takie coś w ogóle wrzucać na GIT'a? Po co robić pierdyliard stronek w HTMLu?

Sens taki jak wrzucanie Hello Worlda, jeśli to nie jest ambitny projekt albo taki który rozwijasz to nie widzę sensu, wrzuca się jednego takiego HTMLa i wystarczy
  • Odpowiedz
@tlaziuk: a słuchaj, bo straszny mess w starych "projektach". Chciałem to jakoś uporządkować i ktoś polecił mi, żeby wszystko wrzucić do gita. Czy to dobra strategia? Celem powinno być, żeby wszystko co związane z kodem było w githubie?
  • Odpowiedz
@RichKidOfSnapchat wszystko to nie, powinieneś ignorować różne artefakty menedżera pakietów, w repo powinny znajdować się też jedynie pliki źródłowe, można to uogólnić do trzymania w repo tylko tego czego nie da się wygenerować jakimś poleceniem

poszukaj na necie pod hasłem "git good practices" czy coś ;-)
  • Odpowiedz
@RichKidOfSnapchat więc ja bym się za to zabrał tak:
1. ogarnij gitignore adekwatny do projektu który aktualnie dodajesz do gita, tutaj masz przykłady - https://github.com/github/gitignore/
2. zainicjalizuj gita w projekcie (git init .; git add .; git commit -m "init")
3. dodaj remote i wypchnij pliki do remote (git remote add ; git push -u origin master)
4. powtarzaj dla każdego projektu jaki chcesz śledzić
  • Odpowiedz