Wpis z mikrobloga

Piwne mirki, czy słody i chmiele zapakowane (chmiele próżniowo, słody w foliowej torbie zgrzewane) trzymam to w ciemnym miejscu, ale od końca października. Chmiele myślę, że ok, drożdże chyba wymienię, ale czy słody będą ok?
#piwowarstwo
  • 10
  • Odpowiedz
@Imputator: jak słody nieześrutowane i szczelnie zamknięte to na pewno będzie ok, a jak ześrutowane to mogły trochę zwietrzeć, ale i tak coś można z nich upędzić.
Generalnie jeśli nie pachną grzybem to śmiało używaj.
  • Odpowiedz
@Imputator: jeżeli chmiele były (i cały czas są) próżniowo zapakowane, to nie powinno być problemu, ale na przyszłość chmiele zawsze w zamrażarce.

Jeżeli słody są suche i nie śmierdzą, to też na luzie używaj.
  • Odpowiedz
@Imputator: drożdże możesz kupić na wszelki wypadek nowe, ale spróbuj parę godzin przed zadaniem uwodnić te stare, jak ruszą to je dodaj, a jak nie to sypnij nowymi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Imputator: chmiele raczej nie zwietrzały, ale mogą być mniej intensywne i gorzkie jeśli były źle przechowywane, jak nie dają skarpetą to też można użyć.
  • Odpowiedz