Wpis z mikrobloga

Mirki, za kilka dni minie rok od mojej operacji, czyli osteotomii szczęki i żuchwy. Przeglądając mikrobloga często natykam się na osoby, które narzekają na swoje wady gnatyczne (progenia, retrogenia, asymetria itp. itd.), a jednocześnie wprowadzają innych w błąd pisząc, że jedynym wyjściem z sytuacji jest bajońsko droga operacja i kilkuletnia rehabilitacja. A nie taki diabeł straszny. Tak więc, jestem tutaj, aby odpowiadać na pytania w sprawie przygotowania do zabiegu, operacji, rekonwalescencji i co tam jeszcze chcecie. #stomatologia #ortodoncja #operacja taguję profilaktycznie #przegryw (bo chyba tutaj najwięcej osób narzeka) i #wychodzimyzprzegrywu bo ruszyło mnie moje "gadzie serce" jak to dzisiaj uroczo tu przeczytałam. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 71
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Konik11: najlepiej iść najpierw do ortodonty na wstępne oględziny, ale ostateczną decyzję podejmuje chirurg szczękowo-twarzowy, do którego skierowanie dostaniesz u rodzinnego (po prostu powiedz, że takowe potrzebujesz, rodzinny na pewno nie sklasyfikuje Twojej wady)
  • Odpowiedz
Witam , czy ktoś poleci jakiegoś chirurga szczękowego z pomorskiego lub zachodniopomorskiego? Na NFZ? To forum progenia nie działa, jest jakieś inne źródło informacji?
  • Odpowiedz
Siema stary wlasnie takiej osoby szukałem w internetach potrzebuje twojej pomocy mianowicie mam cofnięta żuchwę mocno i wyglądam jak placek xD mam pare pytań i czy mógłbyś mi na nie odpowiedzieć . Jak długo czekałeś za operacja ? Jeżeli moje żeby są proste nadal potrzebuje aparatu na zęby przed operacja . Gdzie muszę najpierw sie zgłosić z tego co wyczytałem to ortodonta . I ogólny koszt jaki poniosłeś no operacja 4free mam
  • Odpowiedz
@sehnsucht: Dzięki za odp :)
Ludzie straszą ilością powikłań, ale czy faktycznie jest tak strasznie i boleśnie? Pytałem o to swojego ortodonty, stwierdził że mogą wystąpić tylko gdy chirurg coś spieprzy, co się bardzo rzadko zdarza.
  • Odpowiedz
@Antoni_Kosiba: no cóż, powikłania się zdarzają i trzeba być na to przygotowanym... mi chirurg przed operacją zaznaczył, że mogę nawet stracić wzrok (co prawda zdarza się to bardziej niż rzadko, ale zdarza się). To nie jest jakiś rutynowy zabieg, tylko cięcie kości twarzoczaszki. Najpowszechniejszym powikłaniem jest utrata czucia, np. w części brody, ust itp., ale ponoć można się do tego przyzwyczaić i nawet tego nie zauważać. U mnie natomiast nie
  • Odpowiedz
@sehnsucht: mam pytanie, w przypadku wady stwierdzonej przez ortodonte(byłem nawet u dwóch), w tym wypadku retrogenii powinienem udać się bezpośrednio do chirurga? Żaden z tych ortodontów nie był w stanie mi tak na prawdę doradzić, dostałem tylko informację żeby udać się do jakiejś kliniki, która niby się zajmuję takimi sprawami, ale najbliższy termin i to nie do ortodonty, ale jakiegoś lekarza dyżurnego jest za rok + pewnie ortodonta to kolejny
  • Odpowiedz
@quelle-surprise: żeby iść do chirurga na konsultację, musisz najpierw iść do rodzinnego po skierowanie (po prostu powiedzieć, że masz taką wadę i bez problemu powinieneś takie skierowanie otrzymać), a potem dzwonić do szpitala i umawiać się na konsultację. nie wiem, jak wygląda sytuacja w Krakowie - wyżej wkleiłam przydatny plik z informacjami kiedy i kto operuje w poszczególnych miastach. chirurg zawsze może doradzić ortodontę, z którym współpracuje, żeby dobrze poprowadzić
  • Odpowiedz
@Antoni_Kosiba: absolutne 6, jak teraz patrzę na moje zdjęcia przed to aż się dziwię, ze mogłam tak wyglądać xD zdjęć niestety nie wyślę, wolę nie dzielić się niczym na wypoku, bo różne rzeczy tutaj się odjaniepawlają
  • Odpowiedz