Wpis z mikrobloga

#eu4

Gram sobie kampanię Austrią. Bohemia pod PU, Węgry pod PU, wszystkie największe kraje w sojuszach und shit. No ale przyszedł czas reformacji. I niby teoretycznie wypadałoby wziąć Religious aby sobie z tym łatwiej poradzić, ale patrząc na decyzję związaną z kontr-reformacją + idee Austriackie to jednak mam wrażenie, że do niczego to nie jest potrzebne. CB i tak jest na samym końcu i zanim się dokopię to reformacja będzie szaleć w pełni po HRE.

Plus te prowincje i tak będą miały religious zeal przez kilkadziesiąt lat, więc mogę sobie tych misjonarzy wsadzić w odbyt. A jak liga katolicka wygra wojnę, to i tak mogę robić enforce religion...

Nie lepiej będzie wziąć economic i tyle?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Khaine: No właśnie religious, a jeśli tego nie chcesz to szukaj innych casus belli. Tylko wtedy warscore może nie pozwolić na force religion dużych krajów. Jeśli zajmiesz się tym po wojnach religijnych to jesteś jakieś 200-300 lat do tyłu wobec taktyki z religious i duszeniem reformacji w zarodku.
Aha, grunt to pozbyć się centrów reformacji (najlepiej jak pojawią się w opm, bo wtedy po force religion od razu znika) i
  • Odpowiedz
po force religion od razu znika

@seicel: Nie da rady. Musi być oficjalna religia w cesarstwie. A to będzie za kilkadziesiąt lat dopiero. OPMy z centrami by się pokojowo zgodzili na zmianę religii, ale nie mogę ich zmusić jeszcze. Jedno centrum mam nawet u siebie, bo zjadłem OPMa - religious zeal i c--j, muszę czekać ileś lat aż zniknie.
  • Odpowiedz
@Khaine: Działa, działa. Nie mówię o decyzji cesarza, czyli właśnie enforce religion, które znajduje się w okienku dyplomatycznym. Rozpoczynasz wojnę i w ramach pokoju bierzesz force religion. Robiłem tak wielokrotnie, nawet na ostatnim patchu. Jeśli nie możesz tego zaznaczyć to sprawdź jaki jest warscore za to, bo może być ponad 100% i dlatego nie możesz wziąć.
  • Odpowiedz
@seicel: Potrzeba mieć do tego idee religijne? Bo jak tak, to jak mówię - to potrwa kilkadziesiąt lat zanim się dokopię do CB. Mogę na conquest CB wymusić?
  • Odpowiedz
@Khaine: Religijne przydaje się bo daje casus belli, które zmniejsza wymagany warscore do force religion. Jeśli religię zmieni np. rozrośnięta Branderburgia to będziesz miał trudności ze zmuszeniem ich i będzie się to ciągnąć nawet kilkadziesiąt lat. Sama opcja jest jednak dostępna nawet bez idei religijnych. Moim zdaniem musisz ocenić sam czy to się opłaca. Jeśli centra są w jakichś OPM, z którymi łatwo możesz nawiązać wojnę i szybko zakończyć reformację
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
Muszę tylko wczytać (nie ironman) kilka lat wstecz przed zaoraniem Memmingen. Bo mam opma bez sojuszy w którym wybuchła reformacja tuż przy granicy. Świeżo wyrwany od Bawarii przez imperial ban CB ( ͡º ͜ʖ͡º) Podbiłem ich bo myślałem że konwersja COR jest możliwa we własnych granicach, a tu religious zeal...
  • Odpowiedz
@Khaine: Generalnie tak, wygrałeś ¯\_(ツ)_/¯ Jeśli jesteś ciągle na plus z AI to tylko ewentualnie pozmieniać religię tym co zostali. No i wydaje mi się, że centra jeszcze mogą się sporadycznie pojawić, ale niestety tego już pewien nie jestem, bo nie pamiętam dobrze. Najlepiej upewnij się na wiki
  • Odpowiedz
@seicel: To chyba muszę znowu wczytać i usunąć tylko to jedno centrum z południa xD A pozostałe dwa niech se żyją. Za prosto by było zrobić teraz revoke w 1550 czy jakoś tak a potem to już tylko rotflstomp.

Zresztą, to i tak teraz rotflstomp. Kto mnie k---a ruszy xD Anglia sojusznik, Kastylia + Aragonia sojusznik, Brandenburg sojusznik, Polska sojusznik z Habsburgiem na tronie, Czechy pod PU, Węgry pod PU
  • Odpowiedz