Wpis z mikrobloga

#smartfon #xiaomi #mi5 #android mam problem. Zawsze miałem ustawiony pin i odcisk palca. Dzisiaj rano nie wiadomo dlaczego telefon wola o hasło i wyskakuje klawiatura. Nie pamiętam, żebym jakieś ustalal, nie mam nawet konta xiaomi. Na samym początku przed czyszczeniem telefonu miałem konto, ale hasło do niego też nie pomaga. Co tu się stało? Dodam, że jest opcja zapomnianego hasła, ale trzeba wyczyścić urządzenie...
  • 5
@Smartek: miałem podobnie 2 razy na RN4X w przypadku niektórych palców. Co ciekawe rozpoznawał ten palec, bo od razu po przyłożeniu palca woła o wzór (hasło) zamiast dać kilka prób do przyłożenia. W przypadku innych palców działało odblokowanie od razu, a w "niedodanych" miałem parę prób zanim wołało o wzór z powodu nierozpoznania. Pomogła dopiera całkowita reinstalacja systemu. Czyszczenie odcisków palców w aplikacji, czy samej pamięci podręcznej nic nie pomagało.

MIUI
@Smartek: Ogólnie o hasło często pyta po restarcie telefonu, bo pierwsze logowanie musi być hasłem. Skoro miałeś ustawiony PIN to powinien pytać o PIN. Jak nie wiesz jakie hasło może zadziałać to jeśli masz odblokowany bootloader to możesz usunąć jakoś zabezpieczenia.