Wpis z mikrobloga

@daniel-zwierzynski Po ostatnim sukcesie gotowania na streamie prosze o nastepny taki stream i ugotowanie zrazow. Jest to ulubione danie @Wanzey. Dla ulatwienia wstawiam przepis. Powodzenia :

Składniki na 8 zrazów:

8 plastrów wołowiny
8 łyżeczek musztardy sarepskiej Kamis
sól morska i pieprz czarny Kamis
2 x ogórek kiszony z chili
plaster boczku
3 cebule
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
wykałaczki

Plastry wołowiny dokładnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy je solą i pieprzem. Mięso smarujemy ostrą musztardą, układamy przy jednym brzegu słupek boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka i ósemkę cebuli. Zraz zawijany bardzo dokładnie i spinamy wykałaczką. Następnie obtaczamy zrazy w mące i obsmażamy na oleju z każdej strony, mięso przekładamy do garnka żeliwnego, na tym samym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w piórka i gdy cebula stanie się złota przekładamy ją do zrazów, podlewamy całość wrzącą wodą (ok. 1/2 litra) i dusimy do miękkości mięsa, jeśli woda za szybko odparowała uzupełniamy wodą. Podczas duszenia mięsa tworzy się pyszny, aromatyczny , pieczeniowy sos.

#danielmagical
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach