Wpis z mikrobloga

#rodo #cedig #dzialalnoscgospodarcza #kiciochpyta
Założyłem firmę i od kilku dni dostaję po kilka-kilkanaście (dziennie) telefonów i maili z banków, agencji reklamowych i innego gówna. Czy RODO obejmuje dane mojej jednoosobowej działalności? Czy mogę żądać od spamerów usunięcia moich danych? Jak poradzić sobie z takimi nachalnymi zagrywkami? jest godzina 11., a ja od 9. odebrałem już 4 telefony od banków i dostałem na maila 3 wiadomości marketingowe!
  • 15
  • Odpowiedz
@normanos: nie chodzi o to, po prostu wrzucam ich do spamu a rozmowy telefoniczne urywam i każę do siebie więcej nie wydzwaniać. boli mnie fakt, że podałem mój adres e-mail o najwyższym priorytecie, na który zawsze dostawałem ważne wiadomości, a teraz zalewa go SPAM. chciałbym mieć możliwość żądania usunięcia moich danych z baz tych sępów.

@ppawel: @Fedain: nie wyrażałem żadnej zgody na prztwarzanie moich danych w celach marketingowych, żadne
  • Odpowiedz
czytam od rana i co ekspert to inne stanowisko w tej sprawie.

@konradzet: takie mamy prawo Bożenko, i co zrobisz?
poza nie wpisywaniem telefonów i mailów do publicznej części CEIDG
  • Odpowiedz
rozmowy telefoniczne urywam

@konradzet: dzięki apce nie musisz w ogóle podejmować rozmowy. Nie wyobrażam sobie życia bez niej, lepiej się przyzwyczajaj - mam DG od 12 lat ;)

boli mnie fakt, że podałem mój adres e-mail o najwyższym priorytecie

@konradzet: niestety popełniłeś OGROMNY błąd. ja podałem maila GUS@ i teraz wiem skąd ktoś ma te dane.
  • Odpowiedz
@konradzet: Nie nie i jeszcze raz nie. W CEIDG powinieneś mieć maila i telefon o najwyzszym priorytecie. A następnie odznaczyć zgodę na publikowanie tych danych.
Wtedy wiesz, że jak ktoś do Ciebie pisze/dzwoni to jest to skarbówka która te dane ma(inne organy pewnie też mają).
  • Odpowiedz
@konradzet: masz możliwość aktualizacji wpisu w CEIDG. W elektronicznej wersji jest opcja "Sprzeciwiam się udostępnianiu danych kontaktowych z CEIDG" (w analogowej myślę że jest podobnie). Gdyby coś było niejasne, to infolinia na pewno wytłumaczy - mam z nią dobre doświadczenia
  • Odpowiedz