Wpis z mikrobloga

@asciiterror: wiki sobie odpuszczam, bo przeważnie w dziedzinie matematyki to niezbyt dobre źródło wiedzy

@g500s: w C# przewaznie piszę, jak zakodzenie jest zbyt kłopotliwe w tym, to wtedy Cpp. A co do tej strony, też namierzyłem, tylko bardziej przydałby mi się jakiś rozwiązany przykład, wtedy widzę krok po kroku jak to działa i mogę bez problemu zrozumieć cały przebieg ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@asciiterror: fajna stronka, przyda się ( ͡° ͜ʖ ͡°) tylko jeśli dobrze zrozumiałem, to tutaj opisana jest 1 część(i to jest proste do zakodzenia), drugi problem, jak zrozumieć, że coś jest indukowane przez ten wektor w normę macierzy kwadratowej
@Draakul: z tego co pamiętam to nie wektor indukuje normę macierzową tylko norma wektora indukuje normę macierzową, inaczej to trochę bez sensu. Ogólnie chodzi o to, że norma musi spełniać jakieś tam własności, a mając normę dla wektora możemy zrobić normę dla macierzy używając któregoś ze wzorów: https://pl.wikipedia.org/wiki/Norma_macierzowa#Normy_indukowane (wikipedia do "podstawowych" rzeczy z matematyki akurat jest ok :)
@asciiterror: w sumie do tego jest okey :) muszę to na spokojnie przemyśleć teraz i spróbować to zrobić :) Dzięki za wskazówki, jakbym miał jakieś wątpliwości to napiszę je potem :)