Wpis z mikrobloga

Wypisz, wymaluj przybudówka PiS. Przecież te argumenty są bliźniacze do argumentów, które używał PiS przy zakazie handlu w niedzielę.

@Primusek: nie ma w tym nic dziwnego. Każdy myślący człowiek wie, że PiS to lewica. Dalece zaawansowana lewica, podobnie jak Razem.
  • Odpowiedz
@llllllll: A ja bym chciał pracować 7 godzin, nawet 6. Serio. Zarabiam tyle że do c---a mi więcej potrzebne, a czas spędzony z rodziną i znajomymi jest jednak bezcenny. Niestety nikt mnie na tyle nie zatrudni bo decydenci ustalili etat na 8 godzin.
  • Odpowiedz
@llllllll: Nie no zero to ja samemu sobie mogę zafundować składając wypowiedzenie. Ja nie chcę nic za darmo tylko chcę po prostu pracować mniej. Są różni ludzie i są różne okresy w życiu, czasem zbierasz kasę na budowę domu i chcesz harować po 12 godzin przez 10 lat, a czasem zakładasz rodzinę i chcesz z nią spędzać więcej czasu i pracować tylko te 6 godzin. Chyba o to chodzi w
  • Odpowiedz
Nie no zero to ja samemu sobie mogę zafundować składając wypowiedzenie

@Jah00: nie zrobisz tego bez obniżki (likwidacji) płac

Chyba o to chodzi w wolności żeby sobie pracować ile się chce
  • Odpowiedz
no ale teraz możesz podpisać z pracodawcę umowę na 7 godzin

@llllllll: No właśnie o to k---a chodzi, że nie mogę. Cała gospodarka jest dostosowana do 8h dnia pracy. Znajdź mi takiego pracodawcę to od razu się zatrudnię. Ja pracuję w korpo, mój zawód wymaga dużej firmy, bo w małych nie ma takich specjalistycznych stanowisk, oni nie będą dostosowywać całej firmy z tysiącem pracowników do moich fanaberii, tylko zatrudnią kogoś
  • Odpowiedz
Dlaczego akurat ma to być 7 godzin?

@llllllll: Dlatego że ja tak chcę. Ale możemy negocjować, 5, 6, albo 7,5 też wchodzi w grę, byle mniej niż 8.
  • Odpowiedz
Dlatego że ja tak chcę.

@Jah00: już chciałem odpisywać, ale dobrze, że to dopisałeś, bo już nie muszę :)
Dwa pytania.
Dlaczego świat ma być urządzony tak jak Ty chcesz?
I czy nie rozumiesz tego, że gdy już ustalimy, że zmieniamy system z 8 na 7 godzin, to za X lat, ludzie powiedzą "7 godzin to za dużo, nie mam czasu dla rodziny, zróbmy 6 godzin!", za kolejne X lat
  • Odpowiedz
aż dochodzimy do opcji Dziambora?

@llllllll: Nie, bo to nie będzie spadek liniowy, nigdy zera nie osiągniemy.

I nie chcę urządzać świata, tylko moje stanowisko pracy. Jeszcze raz mówię, to pracodawca powinien decydować o długości dnia pracy, wtedy znalazłbym takiego, który mi bardziej odpowiada.
  • Odpowiedz
@Jah00: no ale teraz pracodawca może ci ustalić 7 godzin pracy dziennie.
Zdanie "to pracodawca powinien decydować o długości dnia pracy", z którym ciężko się nie zgodzić z ideologicznego punktu widzenia, interpretuję jako propozycję likwidacji jakichkolwiek regulacji dotyczących godzin pracy. Tylko skąd wniosek, że gdyby nie było ograniczenia do 8 godzin, to Twój pracodawca dałby ci umowę na 7 godzin, a nie na 12? Przecież równie dobrze teraz mógłby skrócić
  • Odpowiedz
Przecież równie dobrze teraz mógłby skrócić Twój dzień pracy.

@llllllll: Jakby mógł to Razem nie domagałoby się tego ustawowo. Niestety nie, cały system oparty jest o etat, a etat to 8h i masz mnóstwo przepisów w kodeksie, o nadgodzinach, godzinach nadliczbowych, o pracy w niedziele i święta itd. itd. co powoduje multum problemów dla pracodawcy przy przejściu na inny system, bo to przestaje się spinać i pracodawca musiałby wypłacać więcej
  • Odpowiedz
@Jah00: chcesz mi powiedzieć, że prawo zakazuje Twojemu pracodawcy zatrudnić Cię na 7 godzin dziennie, zamiast 8?
Chcesz mi powiedzieć, że ten przepis:

Art. 129. § 1. Czas pracy nie może przekraczać 8 godzin na dobę i przeciętnie 40 godzin w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy w przyjętym okresie rozliczeniowym nieprzekraczającym 4 miesięcy, z zastrzeżeniem art. 135-138, 143 i 144.

zakazuje zatrudniania ludzi na 7 godzin dziennie?
  • Odpowiedz
@Jah00: no to domagaj się zniesienia premii za nadgodziny i ogólnej przebudowy kodeksu pracy (być może wiele poglądów w tej materii mieli byśmy wspólnych), a nie skracania czasu pracy bez obniżenia płac, bo dopiero to by było nieopłacalne z punktu widzenia pracodawcy.
  • Odpowiedz
@llllllll: Jakiej przebudowy. Kodeks pracy powinien być całkowicie zniesiony, ewentualnie można pozostawić jako pewien przestarzały standard. A płaca pozostaje bez zmian tylko w tym sensie że stawka jest godzinowa i rynkowa.
  • Odpowiedz