Wpis z mikrobloga

@m00n: tak, trzeba zmienić rezydencje podatkową, ale znam takich którzy to zrobili, bo im się opłacało. Koszty związane ze zmianą rezydencji (100% legit) to ok 2-3 BTC.
@m00n: według interpretacji KMPG (a oni są niemiecką firmą) liczą się logi z portfela, również sprzed zmiany rezydencji, czyli jak holdujesz BTC przez rok na tym samym adresie do którego masz klucz prywatny, to jest to wystarczające, nawet jeśli rezydencję zmieniłeś w międzyczasie.
@zbinior: A jeżeli przelewałem między swoimi adresami i mam do nich klucze prywatne to też się liczy? Czy trzeba korzystać z usług firmy zewnętrznej żeby to wykonać? Nie można po prostu wyjechać do Niemiec i tam żyć? Opiszesz jak to mnie j więcej wygląda albo gdzie szukać informacji na ten temat?
@m00n: Możesz wyjechać do Niemiec i po prostu tam żyć (warto mieć wtedy jakieś dowody, typu umowa najmu chaty, rachunki, bilet miesięczny, potwierdzenie wysyłki swoich rzeczy z PL do DE jakaś firmą kurierską etc.).
Co do samej krypto to moj kolega miał taki case: wszedł w ICO alta, którego zamienił z czasem na BTC z dużym zyskiem. KMPG powiedziało, że liczy się rok od momentu zamiany tego alta na BTC. Nie
@m00n: tak, dokładne ta. Kolega jest bardzo ostrożny i wynajął sobie tą firmę, aby mieć 100% pewności że wszystko jest legit. W przypadku ewentualnej kontroli KMPG będzie go reprezentować przed US, na 5 lat do przodu.