Mirki od #piwowarstwo, robiłem dzisiaj moje 1 piwo (witbiera) i coś poszło nie tak (zdjęcie), zakładam że te kolory to drożdże, piwo i osady/chmieliny - czy się mylę? Robić coś z tym, czy zostawić i zlać po burzliwej? Mogę się też pochwalić, że z 25l brzeczki zrobiłem 16, więc kilka błędów było xD
@Baros124: 6 litrów osadów? Nawet jeśli wpadłeś na pomysł chłodzenia w fermentorze (lub przelania bezpośrednio schłodzonej brzeczki z gara do fermentora) to i tak tego jest strasznie dużo... A drożdży to jeszcze nawet nie widać. [edit] jak to zrobiłeś?
@Goglez Tak, chociaż sraczwężyk odmawiał posłuszeństwa i filtrowałem to dosyć na chama @Nemrod Schłodziłem gar w wannie do 20°, przeniosłem do przelewania, odczekałem 20 minut i rurką przelalem do fermentatora, ciesząc się przy okazji że jest mało chmielin :) Ale teraz tak myślę, że błędem było mieszanie brzeczki podczas chłodzenia (Co kilka minut)
@Baros124: Ale w ciągu 20 minut i tak powinno wszystko opaść. Pierwszy raz widzę coś takiego. Drożdże też się nie zdążą namnożyć w takim krótkim czasie raczej, a nawet jeśli, to przebarwiają dość jednorodnie całą brzeczkę.
@Baros124: "filtrowanie na chama" spowodowało że duża część ciężkich frakcji przedostała się do gara. Podczas gotowania i mieszania wszystko pływało, a teraz spokojnie opadło. Wydaje mi się że taka ilość frakcji pochodzenia białkowego może popsuć piwo.
@RomeYY xdddddd to by było dopiero, gdyby to był porter którego chciałem zrobić z 3x większej ilości słodów - ciekawe, czy idąc za proporcją dobiłbym do 18l osadów XD
@Baros124: ja tego nie kumam, pierwsze warki robiłem tak że po chłodzeniu przelewałem całość z gara - łącznie z chmielinami, osadami i cholera wie jeszcze z czym. nigdy nie miałem żadnej widocznej warstwy na dnie. ale 6 litrów?! xD
@TOP___BK Już jest okej, coś się w nocy #!$%@?ło I jest tak (zdjecie) xD Teraz tylko smakuje jak nalewka ziołowa, ale mam nadzieję że to zejdzie w butelkach xD
A drożdży to jeszcze nawet nie widać.
[edit] jak to zrobiłeś?
@Nemrod Schłodziłem gar w wannie do 20°, przeniosłem do przelewania, odczekałem 20 minut i rurką przelalem do fermentatora, ciesząc się przy okazji że jest mało chmielin :) Ale teraz tak myślę, że błędem było mieszanie brzeczki podczas chłodzenia (Co kilka minut)
@SzerniakSzerniaczek OK, dziękuję :) w takim razie je zostawiam, mam wolne fermentatory, a wylać zawsze zdążę xD
Komentarz usunięty przez autora