Wpis z mikrobloga

#siecikomputerowe #sieci #networking #administracja #windows #windowsserver #hyperv

Mirki, bo już mnie powoli k-----a łapie, nie mogę tego ogarnąć od dwóch dni.

Co chcę? Chcę, aby był internet na maszynie wirtualnej Hyper-V na której jest Windows Server 2008r2 z serwerem DNS i DHCP. Chcę, aby było połączenie wirtualki z laptopem na którym jest Win10 i żeby była to jakby osobna sieć na późniejsze postawienie active directory. Chcę, żeby właśnie dns i dhcp ustawiał IP dla wszystkich innych komputerów w sieci z tego WinServ2008 (to jest tylko na testowanie i ogólne przyuczenie się).

Moje połączenie w zdjęciu niżej.

Nie mam internetu przez ethernet. Nie wiem jakie jeszcze informacje będą potrzebne dla Was abyście zobaczyli co jest źle.

Tak czy inaczej:
1. Router asusa twierdzi, że ma dostęp do internetu (raczej na pewno ma bo może połączyć się z serwerem który wypuszcza aktualizacje firmware).

2. Laptop po kablu już połączenia nie ma. Konfiguracja wirtualnego przełącznika Hyper-V który jest połączony z ethernetem laptopa wygląda następująco:
IP: 192.168.2.50
Maska: 255.255.255.0
Brama taka jak router Asusa 192.168.2.1
DNS ustawiony na IP wirtualnego serwera: 192.168.2.51

3. Konfiguracja lan w wirtualce:
IP: 192.168.2.51
Maska: 255.255.255.0
Brama ustawiona na laptopa: 192.168.2.50
DNS ustawiony na siebie 192.168.2.51

Co robię źle?
mlekopan16 - #siecikomputerowe #sieci #networking #administracja #windows #windowsser...

źródło: comment_PCtkMm1P416Y38iZbYaHOtnWr4bEBR8h.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fajq: @kyaroru:
Szczerze mówiąc, nie wiem jak to sprawdzić.
ISP to jest Virgin Media w UK, router to jest ich jakiś mało zaawansowany Virgin Hub 3 który nie ma za dużo ustawień.

Hub 3 ma swój DHCP, ustawił adres 192.168.0.29 dla Asusa. Ustawiłem więc na sztywno dla portu WAN w Asusie powyższy adres i samemu Asusowi ustawiłem 192.168.2.1 przez który teraz się łączę. (od razu zablokowałem w dhcp
  • Odpowiedz
Virgin Hub 3

@mlekopan16: Jak dobrze widzę na necie to nie da się ustawić więc bez ustawień routingu taka topologia nie ma szans działać. Jeżeli masz dwa routery to musi być routing statyczny zaimplementowany.
  • Odpowiedz
@kyaroru: @qbicone: @fajq: @kyaroru: @secondreality:
Sorry, że wołam wszystkich ale zrobiłem teraz trochę inaczej.

Virgin hub działa w trybie modemu teraz, idzie enthernet do asusa, mam internet na laptopie po wifi, niestety albo mam zepsuty port rj45 w laptopie albo nie wiem - bo po lan nie mam internetu zarówno z asusa jak i prosto od routera isp.

Teraz problem pojawia się na maszynie
  • Odpowiedz
@mlekopan16: Kabel pomiędzy asusem a kompem jest dobry ? Bo nawet jeżeli jest problem z routingiem to powinny się świecić diody zarówno przy NIC laptopa jak i na routerze. Jak to wygląda w twoim przypadku ?
  • Odpowiedz
@kyaroru: @fajq: Winny był kabel, zmieniłem i jest połączenie po kablu z laptopem ;)

Teraz chyba ostatni problem - lan i internet na wirtualce.
Gdzieś widziałem jak konfigurowali lan i w wirtualnej karcie w systemie bramę ustawiali na fizyczny pc jaki był. Mimo to, nie działa ani ustawienie 192.168.1.1 (router) ani 192.168.1.50 (laptop), ani nawet sam nie chce pobrać danych mimo włączonego DHCP w routerze :(

Sprawdzałem 2
  • Odpowiedz
@fajq: Szczerze mówiąc, nie wiem jak to sprawdzić :(
Usunąłem dosłownie wszystkie adaptery wirtualne, zrobiłem jeszcze raz jeden wirtualny ethernetowy nazwany przez Hyper-V "zewnętrzny" który jest powiązany z fizyczną kartą sieciową (to chyba ten bridge właśnie, tak?)...i internet jest teraz na wirtualce ()

Ale nie pinguje mi laptopa ani laptop wirtualki. Oba systemy są w tej samej masce, dobrze pobierają ustawienia DHCP. Może
  • Odpowiedz
@mlekopan16: Może być ale nie musi. Musisz kombinować z ustawieniem virtual boxa czy co tam masz. Moja rola się kończy bo z tego jestem zielony :) Poszukaj tutoriali na yt how to ping v machine from host i znajdzie Ci multum tutoriali.
  • Odpowiedz