Aktywne Wpisy
koniolizator +50
Kto jest w Waszym #top murzynów?
U mnie na pewno (kolejność przypadkowa)
- KSI (z tych starych filmików z Vine)
- CJ z San Andreas
- Jeremy Fielding (na YouTube niezły mózg-inżynier, normalnie jak zwykły człowiek)
- Jabrils (na YouTubie, pisze bekowe programiki z użyciem sieci neuronowych)
- Neil DeGrass Tyson (ten naukowy m----n, czasami nieściśle opowiada, ale talentu popularyzotarskiego mu odmówić nie można)
U mnie na pewno (kolejność przypadkowa)
- KSI (z tych starych filmików z Vine)
- CJ z San Andreas
- Jeremy Fielding (na YouTube niezły mózg-inżynier, normalnie jak zwykły człowiek)
- Jabrils (na YouTubie, pisze bekowe programiki z użyciem sieci neuronowych)
- Neil DeGrass Tyson (ten naukowy m----n, czasami nieściśle opowiada, ale talentu popularyzotarskiego mu odmówić nie można)
Bananek2 +306
Wydaje mi się, że zaszła zmiana w postrzeganiu przyszłości ogólnie w społeczeństwie. Kiedyś myśleliśmy, że 2024 będzie rokiem z dalekiej przyszłości gdzie będziemy żyć jak Jetsonowie. A jak obecnie żyjąc w 2024 wyobrażamy sobie 2070? Nijak, bo nie ma już futurystycznych wizji jak będzie zajebiście, a bardziej obawiamy się jak bardzo sprawy mogą się p---------ć. Tak jak kiedyś wydawało się że ludzkość wyczekuje przyszłości tak teraz wydaje się, że ludzkość bardziej się
Znalezłem spobób na leczenie z kuca w ciągu 2 minut:
19 letni pasierb wszedł na górne C zapluwając się o wyższości liberalizmu.
Tłumaczę dzieciakowi, że to zupełnie nie w jego interesie. Nic nie dociera, tylko więcej piany na ustach.
Spytałem, czy naprawdę chce pełnego liberalizmu, powiedział, że tak.
- Rata kredytu+czynsz+ opłaty - twoja działka 1500, żarcie miesięcznie 500 (jak chce może się żywić poza domem), a kieszonkowe to będzie miał jak zarobi.
I w końcu wywołałem błysk zrozumienia w jego oczach.
A tak na serio, to jaki system jest wg Ciebie lepszy?
W swoim życiu miałem okres, gdy żyłem na koszt państwa. Długa choroba i ogólnie czarna d--a.
Dzięki zabezpieczeniom socjalnym stanąłem na nogi. Zarabiam i płacę podatków tyle, że koszt mojego (bardzo drogiego) leczenia i rehabilitacji już państwu zwróciłem z
Nie chce bagatelizować Twojej choroby, bo każda choroba wykluczająca z życia jest tragedią, ale zwróć uwagę na jedną ważną rzecz.
Nie żyjesz na koszt państwa (bo skąd państwo ma pieniądze?), ale na koszt swoich współobywateli (... A no stąd!). Każdy pracujący musiał zapracować na siebie i między innymi na Ciebie, żebyś mógł przeżyć. Na każdego pracującego zostały nałożone obciążenia podatkowe, które już dawno przekroczyły zdrowy rozsądek, ale kogo to obchodzi?
Jeżeli po chorobie wstałeś na nogi, to super! Obyś miał się jak najlepiej! Ale czy pieniądze, które wypracowali na Ciebie inni wróciły/wrócą do nich? Szczerze
Jeżeli chodzi u ubezpieczenie np. zdrowotne, to niestety doświadczenie obala mity o większej efektywności sektora prywatnego.
https://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2014/06/16/once-again-u-s-has-most-expensive-least-effective-health-care-system-in-survey/?noredirect=on&utm_term=.c6ac4ce5e10a
W większości badań systemy w pełni lub w znacznej mierze państwowe wypadają o niebo lepiej niż sprywatyzowany system ubezpieczeń amerykańskich.
Można z niego wywnioskować co najwyżej to że pacjenci w usa mają wyższe wymagania.
Jeśli chcesz oceniać służbę zdrowia to proponuję patrzeć na obiektywne statystyki takie jak przeżywalność pacjentów (która
Tu masz dane OECD: http://stats.oecd.org/index.aspx?DataSetCode=HEALTH_STAT
Zarówno śmiertelność noworodków jak i oczekiwana długość życia jest poniżej przeciętnej dla OECD przy nakładach 2x wyższych.
https://www.healthsystemtracker.org/chart-collection/infant-mortality-u-s-compare-countries/#item-infant-mortality-rates-u-s-among-non-hispanic-blacks-higher-average
https://www.nytimes.com/2016/05/09/health/blacks-see-gains-in-life-expectancy.html
Służba zdrowia nie ochroni cię przed nożem albo rozpędzonym ołowiem ;)
Brzydzę się takimi ludźmi, jak ty.
Myślisz że przestępczość niema wpływu na długość życia?
Wiem że tacy ludzie jak ty (prawdziwi rasiści) chętnie zamietli by to pod dywan bo co cię obchodzi to że tysiące czarnych ludzi ginie z rąk gangów kiedy lewacy odwracają od tego wzrok zamiast pomagać im budować praworządne społeczności.
To socjalizm zniszczył czarne rodziny (ponad 70% dzieci bez ojców)
@beretzantenka: No to się inteligencją nie popisałeś, chyba że w "Stanach" jest bieda i 20 milionów Polonii tam jest lumpem lub trupem, a Polska to mlekiem i miodem płynie. Otóż mylisz się w całej rozciągłości. Prawda jest taka, że socjalizm po prostu zubaża i ludziom żyje się gorzej. Ale ty tego nie zauważasz bo patrzysz tylko na z d--y wysrany czubek swojego
@beretzantenka: Ja p------e mam zawał. No jak można takie farmazony wypisywać? Cofam to co mówiłem, nie jesteś głupcem, jesteś zwykłym debilem bez szkoły. Nosz k---a. System amerykański nie ma nic wspólnego z systemem prywatnych ubezpieczeń! Wbij to sobie do pustego łba! Przecież ten system był bardziej regulowany niż nasz państwowy, o czym
Drugi wykres sugeruje coś odwrotnego, ale po bliższym zbadaniu okazuje się, że nie da się z niego wyciągnąć żadnych wartościowych wniosków. Mamy Nową Zelandię i Luksemburg na przeciwnych biegunach, a to jest top10 najbardziej wolnościowych, a zarazem rozwiniętych gospodarek. Mamy Niemcy z takim samym wynikiem jak Indie i Brazylię z takim