Wpis z mikrobloga

Witam Mireczków ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Chce z upgradować PC posiadam aktualnie:

CPU: i7 6700k
GPU: GTX 970 (planuje wymienić dopiero jak wyjdzie nowa generacja GPU)
MOBO: Asus Z170 Pro Gaming
RAM: Crosair Vengeance LPX 3000MHz 16GB(2x8GB)
SSD1: GoodRam IRDM Pro 240GB
SSD2: Crucial 128GB M550
HDD: 2x1TB Toshiba P300
Zasilacz: Crosair RM550X 550W
Chłodzenie CPU: be quiet! Dark Rock 3 (posiadam zestaw montażowy do podstawki AM4)
Obudowa: Fractal Design Define R5

I chciałbym się przesiąść na Ryzen 2700x i tutaj rodzą się moje pytania:

1. Czy mój RAM będzie współpracował z nowym Ryzenem?
2. Czy mój zasilacz da rade Ryzenowi po OC?
3. Jaka płyta główna pod tego ryzena? x470 czy x370?
4. Jaki dysk m.2 250GB i SSD 500GB? (Dyski HDD nie będą używane po tym upgradzie, a więc może 2x dysk m.2 po 250GB i 1/2 dyski SSD 500GB?).

Komputer wykorzystywany głównie do renderowania w Sony Vegas Pro 14 głównie w FHD.

Cena max: 5000zł (ale im mniej tym lepiej ( ͜͡ʖ ͡€)).

Może jakaś inna propozycja?

#amd #pcmasterrace #komputery
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Radzioo1: Najpierw odpowiem na pytania

1. Będzie, nie powinno być problemów z 2993Mhz
2. Da radę luźno, ale może być trochę głośno. (ale czytaj niżej)
3. Cenowo wychodzą podobnie, ale nie ma dużego wyboru wśród X470 (ze 2 modele?). Szukaj promocji solidnych X370 albo bierz X470 typu Gigabyte Aorus Ultra Gaming (chyba jedna z tych dostępnych, cena poniżej 500pln)
4. m.2 to tylko NVMe więc coś w stylu 960 Evo (wychodzi seria 970, ale chyba jeszcze u nas nie ma) albo tańszy i szczyptę wolniejszy Patriot Hellfire 480. Zwykly SSD to może być również jakiś Samsung
  • Odpowiedz
@Radzioo1: No i uzupełniając pytanie X370 vs 470 - Płyty są prawie że identyczne, ogólny overkill jeśli chodzi o sekcje zasilania (szykują się na jeszcze więcej rdzeni?) więc ze spokojem wybierasz co Ci się podoba. Byle pamiętać, że X370 wymaga aktualizacji BIOSu i AMD nie wysyła bootkitów pod 2nd gen.

Z takich solidnych płyt, które Cię nie zawiodą to X370 Taichi. Albo 470 jak się pojawi na półkach.
  • Odpowiedz
@Amasugiru: i teraz się zastanawiam czy czekac na x470 Taichi czy brać Taichi X370 pod 2700x, jak mówisz, że podkręcanie nie ma większego sensu to nie będę tego robił (w 2019 i tak będę patrzył na Zen 2).

Co do Vegasa to przesiądę się na 15 (nawet nie wiedziałem, że aż tak to poprawili).

Czyli jakbyś miał brać już dziś to którą płytę byś wybrał z myślą o przyszłej przesiadce
  • Odpowiedz
@Radzioo1: Jak zauważyłem to na x-komie się pojawiło się sporo płyt X470, w tym Taichi. Ceny średnio zachęcające ( ͡° ʖ̯ ͡°) Ale można wziąć coś tańszego i tak. Nie trzeba się bać o sekcje zasilania bo są potężne. Nie wiem natomiast czy towar jest fizycznie gotowy czy dopiero będzie trafiał do hurtowni i stamtąd do magazynów.
  • Odpowiedz
@Amasugiru: Też właśnie widziałem w x-komie x470 Taichi, ale nie są chyba jeszcze dostępne.
Pytanko teraz mam i7 6700k i obecnie renderuje na Vegasie 13 bez zaangażowania GPU, myślisz, że sam Ryzen 2700x na Vegasie 15 będzie szybciej renderował bez użycia GPU czy jednak lepiej jakbym kupił dodatkowo nową kartę graficzną?
  • Odpowiedz
@Radzioo1:

Spośród zaprezentowanych nowości ciekawie wygląda również oprogramowanie do cache'owania AMD StoreMI zwiększające m.in.: wydajność podsystemów dyskowych, dzięki któremu można łączyć HDD, SSD NVMe i dodatkowo wspomagać się zasobami RAM. Niestety, owe rozwiązania dostępne są obecnie jedynie na płytach głównych z chipsetem AMD X470.

Nie przyda ci się takie rozwiązanie do renderowania?
  • Odpowiedz
@Amasugiru: zapytałem x-kom kiedy będzie dostępna x470 taichi ich odpowiedz: "uprzejmie informujemy, że dostawy płyty zaplanowane są wstępnie na drugi tydzień maja. Zachęcamy do złożenia zamówienia w celu zapewnienia wysyłki niezwłocznie dostawie."
  • Odpowiedz
@Radzioo1:
Bierz X470 Taichi druga najlepsza płyta przygotowana nawet do 12-16 rdzeniowych procesorów jeżeli chodzi o sekcję zasilania. Problemem jest jej cena i dostępność, bo pierwsze to 970-1000 zł , a drugie to 8-10 maja, trzecie, że wszędzie wyprzedana. Tyle już tego przejrzałem, że napiszę ci iż warto brać dobrą płytę, asrock ciebie nie oleje jak wyjdą ryzeny 3 i 4 i koniec końców dostaniesz bios na którym będziesz miał porównywalne wyniki z X570, a jak się popsuje to wymienią na nową. Zwyczajnie poczekaj, może i ceny spadną samego ryzena. Jeżeli kupowałbym teraz zrobiłbym jeszcze inny myk sprzedał swoje kości i kupił używane 3200CL14.

1. Czy mój RAM będzie współpracował z nowym Ryzenem?

Do 3000MHz pewnie
  • Odpowiedz
@Radzioo1: no i właściwie wszyscy recenzenci wspominają że podkręcanie drugiego Ryśka to bardziej sztuka dla sztuki, bo zyski są rzędu 1,5%. Jak już coś podkręcać to pamięci i szukać kompromisu między MHz a CL.
  • Odpowiedz
@genesis2303: W takim razie nie biorę się za podkręcanie procka ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@1492: A jaka jest najlepsza płyta? Wydanie tych 970 zł z możliwością rozbudowy w przyszłych latach to nie wydaje się duży wydatek. Wychodzi na to, ze muszę zaczekać (chyba już zamówię żeby ją sobie zarezerwować), a co do samego renderowania procek vs procek to jak dobrze myślę i tak powinien
  • Odpowiedz
A jaka jest najlepsza płyta?

@Radzioo1: Crosshair VII, ale nie warta dopłaty 250-300 zł.

a co do samego renderowania procek vs procek to jak dobrze myślę i tak powinien być wydajniejszy?

Tak, dlatego najlepiej by było żebyś nawet poszedł w platformę X399 płyty też gdzieś zaczynają się od 1000 zł, a dla ciebie im więcej rdzeni tym lepiej, tylko złap taką 12-stkę czy 16-stkę
  • Odpowiedz
Tak, dlatego najlepiej by było żebyś nawet poszedł w platformę X399 płyty też gdzieś zaczynają się od 1000 zł, a dla ciebie im więcej rdzeni tym lepiej, tylko złap taką 12-stkę czy 16-stkę w promocji: https://www.mydealz.de/deals/amd-ryzen-threadripper-1920x-12x-350ghz-boxed-ohne-kuhler-yd192xa8aewof-1143986#comments

Myślałem już o TR 1950x jak był za 3500zł ale to trochę duże koszty wychodzą (CPU 3500zł, MOBO: do 1500 zł, zapewne nowy zasilacz + chłodzenie i wychodzi dość duża kwota) raczej pozostanę przy Ryzen 7 i w przyszłym roku jak wyjdzie Zen 2 i będzie dużo wydajniejszy to wymienię z Zen+.

Jakiekolwiek 3200MHz, CL14, chociaż g.skille sprawiają najmniej problemów zarówno jeżeli chodzi o współpracę jak i wymianę gwarancyjną. I próbowałbym je puścić na 3400-3466MHz Cl14, najczęstszy max dla platformy to 3533MHz, 3600MHz mogę policzyć na palcach ze znośnymi opóźnieniami u osób, które wygrały loterię silikonową.

Pomyśle
  • Odpowiedz
@Radzioo1: ale tam drogo 2700x przecież kosztuje 1359 zł, a na amazonach wyrwiesz je taniej, nie przeglądasz peppera i mydealz? Gdybyś był lub miał kogoś w DE to nawet za €285:P Iridium nie bierz. Samsungi 860 lub 960(ale lepiej zaczekać na 970)/970 evo na amazonie, ale wcześniej:
https://www.pepper.pl/promocje/5-eur-za-zalogowanie-sie-do-francuskiej-woskiej-i-hiszpanskiej-wersji-aplikacji-amazon-82945
https://www.pepper.pl/promocje/10euro-dla-zamowienia-mwz-50euro-amazonfr-82919
a tutaj jeszcze myk z ebayem:
https://www.mydealz.de/deals/amd-ryzen-7-2700x-8x-370ghz-soam4-box-ebay-usa-umzug-1166255

Na Taichi i tak sobie poczekasz, więc masz czas. :P
  • Odpowiedz
@rtg_: nawet nie wiedziałem o tym, ale to też wychodzi chyba trochę zabawy z NIPem EU, którego nie posiadam. Pozostanę jednak przy sklepach z Polski ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Radzioo1: No jak bierzesz na firmę to powinieneś się tym bardziej rozglądać, bo osobom prywatnym takie sklepy jak mindfactory, który jest jednym z najtańszych w EU oraz często ma różne rzeczy na przecenach czy inne niemieckie w których jest niż w Polsce nie chcą wysyłać, a na fakturę prześlą. Patrz co mogłeś zamówić w DE:
https://www.mydealz.de/deals/amd-ryzen-threadripper-1920x-12x-350ghz-boxed-ohne-kuhler-yd192xa8aewof-1143986#comments
  • Odpowiedz
@Radzioo1:
1. powinienes juz dawno wyrobic nip eu, ksiegowi rozliczaja zwykle w tej samej cenie.
2. amazon.de ma polski nip i jak sprzedaje to rzeczywiscie amazon a nie sklep przez amazon to wystawi fakture z polskim nipem i vatem.
  • Odpowiedz