Wpis z mikrobloga

Hej! Dziś zapraszam do zapoznania się z moim najnowszym przepisem na pizzę deep dish w stylu chicagowskim, która wygrał głosowanie dwa tygodnie temu zdobywając aż 1100 głosów.

Mam dobrą wiadomość, dla niecierpliwych. Ciasto na tę pizzę rośnie bardzo szybko, nie ma więc konieczności czekania kilku godzin jak na klasyczne ciasto( ͡° ͜ʖ ͡°) Możecie przygotować ją więc nawet na dzisiejszy obiad lub kolację. Sam proces przygotowania jest bardzo prosty, a przygotować można ją z łatwo dostępnych w Polsce składników.

Pizza w deep dish powstała w Chicago w latach 40' XX wieku i dość szybko zaczęła cieszyć się ogromną popularnością. Jest dość nietypowa, przypomina trochę ciasto, a używane w niej składniki kładzione są w odwrotnej kolejności (ser, składniki a na górę sos). Lubię pizzę w tym stylu, uważam że jest ciekawa i warto przynajmniej raz spróbować ją przyrządzić i przekonać się na własnej skórze. Pamiętajcie jednak o tym, że niesłychanie ważne jest użycie dobrych pomidorów do sosu, którego jest tu więcej niż w klasycznej pizzy.

Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i urozmaici waszą kuchnię. Jak co tydzień czekam na zdjęcia waszej pizzy w tagu gotujzwykopem (oznaczajcie mnie ;)!

Jeśli macie jakieś pytania lub uwagi pytajcie tutaj, w wiadomości prywatnej lub w komentarzach. Każdemu postaram się pomóc w miarę posiadanej wiedzy i umiejętności.

W ankiecie wyjątkowo nie wybieramy tego co za dwa tygodnie (po 1000 głosów zebrały ostatnio gulasz i krążki cebulowe, które będą w kolejnych odcinkach), ale mój przepis, który uważacie za najlepszy/najciekawszy lub ten który najczęściej robicie. Niestety w głosowaniu ze względu na max 10 pozycji pominąłem Panzerotti, Panuozzo i Corn Dogi oraz Pizzę o której było kilka znalezisk i pewnie zdeklasowałaby pozostałych ;)

Osoby, które chcą, aby wołać je do kolejnych przepisów proszę o plusowanie komentarza poniżej.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
_______________________________________________
Wołam zainteresowanych, którzy wyrazili chęć wołania. Jeśli ktoś nie chce być wołany proszę o wiadomość prywatną.

PS Jak chcecie można też obserwować tag #kuchniamg78, gdzie trochę częściej będą pojawiać się jakieś przepisy.
MG78 - Hej! Dziś zapraszam do zapoznania się z moim najnowszym przepisem na pizzę dee...

źródło: comment_szn2qifhU22jhX3aoINvOhuuehsAfQDg.jpg

Pobierz

Który z moich dotychczasowych przepisów był najlepszy/najciekawszy?

  • Chaczapuri 25.1% (577)
  • Kebab Adana 9.2% (212)
  • Spaghetti Carbonara 8.3% (191)
  • Tiramisu 4.1% (94)
  • Lasagne Bolognese 7.0% (162)
  • Quesadilla z kurczakiem 16.0% (369)
  • Pulled pork (szarpana wieprzowina) 12.9% (296)
  • Pljeskavica 6.8% (156)
  • Pancakes 3.5% (81)
  • Chili con carne 7.2% (165)

Oddanych głosów: 2303

  • 124
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MG78 zagłosowałem na czaczapuri bo tylko je i pacakes zrobiłem. Bardzo dobre danie i ta mieszanka serów która rozpływa się w ustach. Ta pizza też wygląda na dobry przepis i do tego z mięsem więc mój głodomorek będzie zadowolony.
  • Odpowiedz
@AppleDash: W smaku jest ok, jadłem raz tą chicago classic. Ale traktowałbym to bardziej jako ciekawostkę kulinarną niż fastfood do częstego spożywania, strasznie wali po wątrobie.
  • Odpowiedz
@MG78: Uważam, że taką pizzę trzeba zjeść w miejscu, gdzie ją porządnie przygotowują, a nie eksperymentować samemu, aby się zniechęcić złym wykonaniem. I tak z każdym daniem.
  • Odpowiedz
@RatKing: No ale idąc do jakiegoś miejsca też nie masz pewności czy tam robią to porządnie, szczególnie za granicami danych państw gdzie dania są czasem mocno zmieniane pod gusta miejscowych - trzeba by ich spróbować w miejscu pochodzenia, a to już może być trochę trudne ;)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@MG78: ja wciąż czekam na Penne arrabiata bo kiedyś było w ankiecie i spróbowałem zrobić wg. jakiegoś przepisu z neta i dobre było ale chciałbym twój przepis ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Nolej: Wkrótce wszystkiego się dowiesz amigo ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ta paella jest wspaniała, aż bym sobie ją zjadł, ale już zjadłem xd
  • Odpowiedz
@MG78: kolego, który z Twoich przepisów sprawdzi się w piekarniku starego typu, tj. gazowym z grzaniem od dołu. Tak bardzo lubię gotować, ale jestem za biedny na nowy piekarnik ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz