Pieprzone #mymesst zamówiłem paczkę na adres, a muszę dymać do jakiegoś kiosku ruchu który. Moim kosztem robią biznes, otworzę chyba dispute bo paczka nie dotarła na wskazany adres tylko do zupełnie innej lokalizacji.
Jakieś pomysły jak walczyć z tym dziadostwem jakim jest #mymesst?
@gchmurka: a cholera wie, ale to gowno to jest dramat. Przejeli moja paczke z aliexpress i wyslali informacje, ze bedzie do odbioru w jedym kiosku (numer trakcingowy z ali). Z paczka w ruchu dostalem info ze mam paczke do odbioru w innym. Wiedzialem ze ma przyjsc jeden przedmiot, wiec ok. Odebralem i faktycznie numer sie zgadza. Sek w tym ze na mymesst paczka tkwi nadal jako "wyslano do punktu odbioru".
@ConanLibrarian: Przestań oszukiwać rzeczywistość i wybielać firmę krzak. Listonosz zawsze przynosi paczki bo wie że w firmie ktoś jest 24/dobę - dlatego zamawiam do pracy :)
@ConanLibrarian: Co za bezsens. Przy takiej ilości paczek jakie obsługuje PP to i tak radzą sobie dobrze. Problem z awizem zawsze był, ale: 1) jest to praktycznie zawsze sprawa indywidualna do wyjaśnienia z liatonoszem, 2) listy z chin mają obecnie dużo niższy priorytet ze względu na ilość, dlatego często xostawiają awizo.
Już inpost pokazał swoje mocarne plany na paczki z chin, a sądówkami i listami z zagranicy udowodnił, ze nadają
@ziabol17: ale mi nie zawiniła paczka w ruchu... bo czasami korzystam z ich usługi przy zakupach z allego. Świadomie wybieram sobie wtedy punkt odbioru. A tu firma krzak wywaliła mi paczkę na 2 koniec miasta i niby kiedy i jak mam sobie ją odebrać... Nie odbiorę - zobaczymy co się stanie. Z aliexpress na 100% dostanę kasę z powrotem - bo paczka nie przyszła na wskazany adres na który wyklinałem
@gchmurka: Ale wydaje mi się, że jedno z drugim jest powiązane, bo mając taką paczkę dostałem najpierw maila z Paczki w Ruchu, że jest do odebrania. Potem przyszedl mail do tej samej paczki z mymeest.
@ziabol17: bo mymeest jest jakimś pośrednikiem. Paczka z chin przychodzi na ich adres a oni potem w polsce zajmują się dystrybucją wybierając najtańszy sposób.
Nie ma możliwości wyboru gdzie chesz odebrać, pewnie automat szuka najbliższego kiosku ruchu i tam zrzucają.
Ludzie już wylewają jad bo jak mieszkasz na wsi to potrafią podrzucić paczkę do kiosku ruchu oddalonego o 20km od adresu na który jest adresowana - bo fizycznie nie ma
@gchmurka: taka ciekawostka, dostałem dzis maila o paczce do odebrania w punkcie oddalonym o ponad 30km (czyli 60 w obie). Chyba im się w dupie poprzewracało, że jeszcze do paliwa się tyle będzie dokładać.
Najgorsze, że na etapie zakupu nie ma możliwosći zrezygnowania z akurat takiego przewoźnika.
@ziabol17: Ja oleję tą moją paczkę, jak nie przyjdzie pod wskazany adres to dispute. Może chińczyki zrezygnują z tego pośrednika albo niech się nauczy dostarczać pod wskazany adres a nie jakiegoś warzywniaka :)
@gchmurka: Nie oszukuję. Wytykam braki w analizie zjawiska. Zamawiasz coś, i ktoś to dostarcza. Gdy musisz iść do kiosku, to tragedia, a gdy zasuwasz na pocztę w dokładnie takim celu, to
@ConanLibrarian: tylko, że poczta polska próbuje dostarczyć pod wskazany adres, a #mymesst od razu wrzuca do kiosków.
Nie mówimy tutaj o sytuacji gdzie listonosz oszukuje i nie podejmuje próby dostarczenia roznosząc tylko awiza, bo taką patologię można ukrócić jedną wizytą u naczelnika poczty...
@ConanLibrarian: dlatego pp zamawia się na adres pracy gdzie zawsze ktoś odbierze paczkę i nie ma skrzynki pocztowej gdzie mógłby zostawić awizo. Samego awizo nie przyniesie jeśli tylko przesyłka nie jest za duża...
Moim kosztem robią biznes, otworzę chyba dispute bo paczka nie dotarła na wskazany adres tylko do zupełnie innej lokalizacji.
Jakieś pomysły jak walczyć z tym dziadostwem jakim jest #mymesst?
#alipaczka #zakupyzchin #aliexpress
Przejeli moja paczke z aliexpress i wyslali informacje, ze bedzie do odbioru w jedym kiosku (numer trakcingowy z ali). Z paczka w ruchu dostalem info ze mam paczke do odbioru w innym. Wiedzialem ze ma przyjsc jeden przedmiot, wiec ok. Odebralem i faktycznie numer sie zgadza. Sek w tym ze na mymesst paczka tkwi nadal jako "wyslano do punktu odbioru".
@gchmurka: Gdy to samo* robi Ci Poczta Polska to nie przejmujesz się?
Już inpost pokazał swoje mocarne plany na paczki z chin, a sądówkami i listami z zagranicy udowodnił, ze nadają
Świadomie wybieram sobie wtedy punkt odbioru.
A tu firma krzak wywaliła mi paczkę na 2 koniec miasta i niby kiedy i jak mam sobie ją odebrać...
Nie odbiorę - zobaczymy co się stanie.
Z aliexpress na 100% dostanę kasę z powrotem - bo paczka nie przyszła na wskazany adres na który wyklinałem
Paczka z chin przychodzi na ich adres a oni potem w polsce zajmują się dystrybucją wybierając najtańszy sposób.
Nie ma możliwości wyboru gdzie chesz odebrać, pewnie automat szuka najbliższego kiosku ruchu i tam zrzucają.
Ludzie już wylewają jad bo jak mieszkasz na wsi to potrafią podrzucić paczkę do kiosku ruchu oddalonego o 20km od adresu na który jest adresowana - bo fizycznie nie ma
Najgorsze, że na etapie zakupu nie ma możliwosći zrezygnowania z akurat takiego przewoźnika.
Ja oleję tą moją paczkę, jak nie przyjdzie pod wskazany adres to dispute.
Może chińczyki zrezygnują z tego pośrednika albo niech się nauczy dostarczać pod wskazany adres a nie jakiegoś warzywniaka :)
@gchmurka: Nie oszukuję. Wytykam braki w analizie zjawiska.
Zamawiasz coś, i ktoś to dostarcza.
Gdy musisz iść do kiosku, to tragedia, a gdy zasuwasz na pocztę w dokładnie takim celu, to
Nie mówimy tutaj o sytuacji gdzie listonosz oszukuje i nie podejmuje próby dostarczenia roznosząc tylko awiza, bo taką patologię można ukrócić jedną wizytą u naczelnika poczty...
@gchmurka: Będę z takim kategorycznym twierdzeniem polimeryzował. ;-)
Z zaprzyjaźnionym listonoszem jest OK, on wie, kiedy ma szansę dostarczyć.
Ale to oznacza, że awizo wrzuca gdy wie, że nikogo w
@gchmurka: Masz rację, ale czasem dostaję to, co ktoś wysłał, bez mojego zamawiania.
:-)