Wpis z mikrobloga

@ekkis: @Miszorek:
Macie gdzieś info odnośnie tego, że zwycięzca LM powiększa grono drużyn z danego kraju? Do tej pory było tak, że tylko zwycięzca LE dostawał miejsce gwarantowane, a gdy zwycięzca LM był spoza top 4, to zabierał miejsce właśnie drużynie nr 4.
@footix: Ja opieram się tylko na zdaniu kolegi w tym momencie, jak pisałem post to też mi się tak wydawało, bo identyczna sytuacja miała miejsce właśnie z CFC jak wygrali LM, zajęli 6 miejsce i zabrali slot Newcastle wtedy. No ale troche czasu już minęło od tamtego sezonu. EDIT: slot zabrali Totkom ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Miszorek: Jedyna wątpliwość jaką mam jest taka, że wtedy miejsce nr 4 w lidze nie było gwarantem miejsca w LM tylko w eliminacjach, a teraz niby gwarantuje miejsce w fazie grupowej. Kwestia ciekawa, ale na stronie UEFA chyba jeszcze nie ma regulaminu (nie znalazłem), a w ściągawce z tzw kluczowymi zmianami, nie ma nic na ten temat.
@footix: Chelsea wygrało w 2012 i wtedy bylo max 4 drużyn na kraj i wywali Tottenham przez to. Od 2015 zwiększyli max liczbe drużyn do 5 i zdobywca LM ma miejsce w fazie grupowej bez wzgledu na pozycje w lidze. Jest regulamin na 2015-18 i tam już to jest.
@ekkis: Dobrze, ale do tej pory było tak.
Do 2005 roku kraje mogły mieć 4 zespoły i nie przewidziano, że ktoś spoza 4 może wygrać LM. Wygrał Liverpool i wprowadzono wyjątkowo 5 zespołów z Anglii do kolejnych rozgrywek, lecz w następnych latach wpisano zasadę, że zwycięzca LM zabiera miejsce 4 drużynie z ligi jeżeli nie awansuje bezpośrednio z ligi.
Następnie w 2012 mieliśmy zastosowanie tej sytuacji w praktyce.
UEFA od 2015
@footix:
3.03 The UEFA Champions League titleholder is guaranteed a place in the group stage
even if it does not qualify for the competition through its domestic championship.
If the UEFA Champions League titleholder qualifies for the UEFA Europa League
through one of its domestic competitions, the number of places to which its
association is entitled in the UEFA Europa League is decreased by one. The
created vacancy is rebalanced accordingly