Wpis z mikrobloga

#programowanie #facebook #webdev

Chcę dodać opcję do Facebooka przy udostępnianiu (np. wysyłka na emaila). Z napisaniem funkcjonalności nie będę miał problemu (załóżmy, że będzie to coś w JavaScripcie).

Nie wiem tylko jak najlepiej dodać nowy przycisk.

- Mógłbym napisać dodatek do przeglądarki, który w locie zmodyfikuje stronę i doda to co chcę.
Problemy: Każdy użytkownik będzie musiał specjalnie instalować mój dodatek, co nie jest zbyt wygodne. Ja będę musiał napisać dodatek na każdą przeglądarkę.

- Mógłbym zrobić to samo jakimś skryptem Greasemonkey/Tampermonkey.
Problemy: Użytkownik nie dość, że będzie musiał zainstalować mój skrypt, to jeszcze wcześniej ten dodatek.

- Najlepiej by było jakby Facebook udostępniał możliwość pisania aplikacji/dodatków, które można sobie bezpośrednio zainstalować na stronie (coś w stylu jak wykopowe dodatki). Jest coś takiego?
Pobierz mk321 - #programowanie #facebook #webdev

Chcę dodać opcję do Facebooka przy udostę...
źródło: comment_p7IbiUdjqTX0dY2oSydthceFrrD7KMlp.jpg
  • 9
@wytrzzeszcz: no właśnie o ile dobrze widzę, to niektóre dodatki na Wykopie są jako skrypty Tampermonkey, a niektóre nie wymagają tego i są bezpośrednio wbudowane w Wykop. Ta druga opcja jest dużo lepsza (np. nie musisz instalować skryptu na każdej przeglądarce, nie musisz instalować kolejnych dodatków). Bardzo dobry pomysł na Wykopie, rzadko się spotyka takie coś, żeby twórcy udostępniali możliwość pisania pluginów do własnej strony. Miałem nadzieję, że Facebook też to
@wytrzzeszcz: tylko czemu nie wszyscy piszą te dodatki jako natywne, a często jako Tampermonkey? Tylko ze względu, że w Tampermonkey da się więcej zrobić (a natywnych pewnie nie jest przewidziane, żeby wszędzie grzebać? Czy jakiś inny powód (np. łatwiej się pisze w Tampermonkey niż natywne)?
no właśnie o ile dobrze widzę, to niektóre dodatki na Wykopie są jako skrypty Tampermonkey, a niektóre nie wymagają tego i są bezpośrednio wbudowane w Wykop

@mk321: ???