Mam dylemat, nie wiem czy wymieniać samą piastę czy kupić nowe lepsze koło pod hardtaila. Jakie koła do mtb na tył z tarczami polecacie? ( ͡°͜ʖ͡°) Warto pchać się w łożyska maszynowe? Ostatnie koło na kulkach dojechałem w 1 sezon i ledwo się kolejny zaczął i nie daje rady już.
@Rivgen: Reszta to obręcz bo stare szprychy i tak pewnie nie podejdą do nowej piasty. Prawdopodobnie nie jest jakaś wybitna więc biorąc pod uwagę że i tak musisz zapłacić za robociznę, piastę, szprychy to nie ma się co ją przejmować tylko poszukać czegoś szerszego niż standardowa taniocha, opony będą się ładniej układać. Tarcza jest istotna nie ze względu na rozmiar tylko mocowanie, ją akurat możesz zachować tylko musisz pilnować aby dało
@Rivgen: Jak mam ci dać konkretny model jak właśnie nie dałeś mi żadnej informacji którą chciałem? Jeżdżę na XR1501, właściwie polecam ale na pewno nie za cenę katalogową. Niezniszczalne piasty, ratchet, można zapomnieć co to serwis. Mogły by być nieco szersze, nowe są. Ale jak z każdym systemowym kołem masz też wady, w tym wypadku trudno dostępne szprychy i wysoka cena w porównaniu do składanych na zamówienie. Koła to wyjątek od
Warto pchać się w łożyska maszynowe? Ostatnie koło na kulkach dojechałem w 1 sezon i ledwo się kolejny zaczął i nie daje rady już.
(づ•﹏•)づ
#rower
#mtb
@Rivgen: Chyba nikt poza Shimano nie robi już innych. Bierz nowe koło, jak piasta padła po roku to reszta pewnie też nie jest warta zachowania.
@Rivgen: Ale jakie koło do jakiego MTB z jakimi tarczami? I co najważniejsze, za ile?
29", tarcze 160mm
Reszta nie wykazuje takiego zużycia już. Nie mam określonego budżetu jeszcze.
Tarcza jest istotna nie ze względu na rozmiar tylko mocowanie, ją akurat możesz zachować tylko musisz pilnować aby dało
Jeżdżę na XR1501, właściwie polecam ale na pewno nie za cenę katalogową. Niezniszczalne piasty, ratchet, można zapomnieć co to serwis. Mogły by być nieco szersze, nowe są. Ale jak z każdym systemowym kołem masz też wady, w tym wypadku trudno dostępne szprychy i wysoka cena w porównaniu do składanych na zamówienie. Koła to wyjątek od