Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #java #programowanie #pytanie

Takie małe noobskie i być może beznadziejne pytanie do wszystkich pracujących profesjonalnie jako programiści: jak wygląda wasze środowisko pracy jeśli chodzi o software? Linux/Windows/Mac? Jaki shell i edytor tekstowy, ewentualnie jakie dodatki, poprawiające ich funkcjonalność? Jaka jest w waszej codziennej pracy największa zaleta/przewaga jednego systemu/powłoki/edytora tekstowego nad drugim? I takie pytanie z ciekawości: używacie shella w codziennej pracy do czegoś więcej niż git commit push pull? Powiedzmy, że znam podstawy programowania i lamerski setup w postaci Windowsa i IntelliJ mi póki co wystarcza: czy warto przejść ten poziom wyżej i zaprzyjaźnić się z Linuxem, bashem, vimem etc?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@baalder363: tak wiele pytań, na które można tak wiele powiedzieć słów, które nie będą miały znaczenia...

OS, IDE (bo "edytor" i #java to chyba dla masochisty) oraz konsola muszą przede wszystkim odpowiadać programiście (jeden woli IntelliJ, dla innego świetny jest Eclipse, a inny nie potrafi żyć bez NetBeansa, tak samo sprawa Windows/Linux/Mac), i być dostosowane do projektu...

Z konsoli poza całym CLI gitowym, oczywiście na początku dziennym będzie
  • Odpowiedz
@baalder363: Osobiście korzystam z linuxa, przesiadałem sie z windy i nie wyobrażam sobie już powrotu, linux jest zbyt użyteczny. Co do IDE to korzystam z IDEA, korzystałem z eclipsa, zmieniłem bo jak dla mnie IDEA szybsza jest.
  • Odpowiedz
@baalder363: Intellij ma wsparcie do duzej ilosci tooli i frameworkow, nie trzeba korzystac z shella do gita i staram sie korzystac z jak najwiekszej ilosci featurow Intellij. Ale osobiscie lubie siedziec w konsoli.
  • Odpowiedz
@Ewentualnie: W małym projekcie grupowym fajnie się zarządza gitem w IntelliJ, można sporo rzeczy sobie wyklikać. Ciekawy jestem jak to wygląda w normalnej pracy przy większych rzeczach.

@multithreading: Z jakiej dystrybucji korzystasz i jakie zalety ma Linux jeśli chodzi o taką codzienną twoją pracę? :D
  • Odpowiedz
@baalder363 aktualnie linux lite, przede wszystkim to terminal, mozliwosc pisania w nim skryptow. Tworzenie aliasow. Automatyzacja jakis tam czynnosci. I moim zdaniem duzo szybszy I stabilniejszy niz widna. No I wiekszasc produkcyjnych aplikacji webowych stoi na linuxach wiec dobrze znac ten system.
  • Odpowiedz
@Myzreal: Dzięki za odpowiedź. Czy jeżeli jestem na poziomie nawet nie junior a aspiring junior to powinienem się na obecnym etapie przejmować takimi rzeczami jak IIS, vagrant, docker, wchodzenie przez ssh na serwer? Czy przyjdzie to jakoś naturalnie w czasie pracy nad większym projektem? Plus jeszcze jedno pytanie: cmder i cygwin (w sensie inne odmiany tego samego narzędzia) czy cmder jest tylko nakładką na windowsowy wiersz poleceń, a cygwin to
  • Odpowiedz