Nie wiem czy policja tak może, ale dziś zrobili mi najlepszy żart w całym moim życiu. Jadę sobie spokojnie, pusta droga - widzę, że daleko z przodu wychodzi policjant, standardowo zgarnęli mnie na bok. Trzeźwość, dokumenty, ubezpieczenie itp. No i sprawdzamy stan techniczny pojazdu, miałem spaloną żarówkę pozycyjną z przodu. Potem obowiązkowe wyposażenie pojazdu - brakowało mi trójkąta, za to miałem 5 kamizelek. Policjant na to, że za stan techniczny zostanę pouczony a za brak obowiązkowego wyposażenia jest mandat do 500 zł i nakłada na mnie mandat 500 zł. Wziął papiery i poszedł do radiowozu sprawdzić jeszcze OC czy mam legitne (bo z internetu drukowane). Wraca po paru minutach i wręcza mi dowód rejestracyjny rozłożony (myślałem, że to mandacik) i mówi, abym bezpiecznie włączył się do ruchu i miłego dnia... a, że mandat to taki żart na #primaaprilis i mam uzupełnić braki w wyposażeniu.
Podjechałem do garażu i od razu zapakowałem trójkąt i zmieniłem żarówkę, tak mnie ruszyło.
@fstab: Też ostatnio trafiłem na śmieszków. Mam w aucie światła pełen automat, więc już praktycznie nie myślę o przełączaniu czegokolwiek po wejściu do samochodu. Ostatnio z różowym byliśmy w sklepie, pakowałem zakupy, a różowy myk do auta i trzęsie się biedna. No to postanowiłem włączyć auto, żeby ogrzewanie ruszyło i coś mnie podkusiło, żeby wyłączyć światła na czas wrzucania toreb do bagażnika.
@fstab: no ja też parę dni temu spotkałem się z podobnym potraktowaniem ze strony bardzo sympatycznej pani policjantki Moniki z #elblag, więc to może taka większa, zorganizowana akcja wizerunkowa, aby wreszcie nie być wrzodem na żołądku normalnego społeczeństwa.
@fstab: a to nie w ten weekend właśnie, nie mialo być przypadkiem akcji policji o nie nakładaniu mandatów pomimo wykroczeń? Protest w ramach niskich płac w budżetówce.
@PrivateRyan: Albo jeździć przepisowo ( ͡º͜ʖ͡º) ale tak szczerze nie wyobrażam sobie nie mieć kilku tys oszczędności na niespodziewane sytuacje awaryjne. @MacPherson: @EdekMoczygeba: @BaKaZa: @fstab: Możliwe, że to zorganizowana akcja ale w tamtym roku mi odpuścili 600 zł mandatu i 15 pkt (160 na 100 i brak kierunku bo kto o 22 będzie kierunkowskaz na 3
@BaKaZa: no nie wiem, ja nie mam żadnej bogatej historii mandatowej, a dostałem 100 za jazdę na postojowych zamiast na mijania. tłumaczyłem, że szef kazał mi odstawić swoje auto, że pierwszy raz jadę wypasionym citroenem i najwyraźniej nie wyczułem włącznika. bo przecież trudno założyć, że zapaliłem światła, ale celowo postojowe. nie zgodziłem się na mandat, to potem się okazało na piśmie z sądu, że #!$%@? dopisał w protokole "znany uprzednio
Jadę sobie spokojnie, pusta droga - widzę, że daleko z przodu wychodzi policjant, standardowo zgarnęli mnie na bok.
Trzeźwość, dokumenty, ubezpieczenie itp.
No i sprawdzamy stan techniczny pojazdu, miałem spaloną żarówkę pozycyjną z przodu. Potem obowiązkowe wyposażenie pojazdu - brakowało mi trójkąta, za to miałem 5 kamizelek.
Policjant na to, że za stan techniczny zostanę pouczony a za brak obowiązkowego wyposażenia jest mandat do 500 zł i nakłada na mnie mandat 500 zł. Wziął papiery i poszedł do radiowozu sprawdzić jeszcze OC czy mam legitne (bo z internetu drukowane).
Wraca po paru minutach i wręcza mi dowód rejestracyjny rozłożony (myślałem, że to mandacik) i mówi, abym bezpiecznie włączył się do ruchu i miłego dnia... a, że mandat to taki żart na #primaaprilis i mam uzupełnić braki w wyposażeniu.
Podjechałem do garażu i od razu zapakowałem trójkąt i zmieniłem żarówkę, tak mnie ruszyło.
#policja #heheszki #truestory
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez autora
Po wszystkim wsiadam w samochód i do domu.
Komentarz usunięty przez moderatora
500 zl mandatu i czlowiek juz myśli że bedzie żarł gruz do końca miesiaca
światła, ale celowo postojowe. nie zgodziłem się na mandat, to potem się okazało na piśmie z sądu, że #!$%@? dopisał w protokole "znany uprzednio
XD